Farlig stempel

- Det trengs et skippertak mot stigmatisering, synsing og vrangforestillinger, mener Øistein Edvardsen.
Nyheter

- Det trengs et skippertak mot stigmatisering, synsing og vrangforestillinger. For økt forståelse rundt psykiatrien. Særlig etter 22. juli rettssaka og spekulasjonene rundt Sigrid-saka nå i høst, sier Øistein Edvardsen, leder for LPP i Ålesund og omegn.

Pårørendeforeninga etterlyser helsemyndighetene i mediebildet. Til å oppklare, informere. Hjelpe dem som har en dignose å forsvare. Mange føler seg stempla. Frykter at andre skal tro de er farlige. Blir redd andres redsel. Holder seg unna.

- Konsekvensen blir mer usikkerhet, ensomhet og angst. Sjølkjensla krymper, i følge Arnhild Almås, også aktiv pårørende. Hun kallder dem ei glemt gruppe, alle de "vanlige" menneskene med psykiske lidelser.

Følg smp.no på Facebook

Folkesykdom

Omtrent halvparten av den norske befolkninga rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet, cirka en tredel i løpet av et år. Talla er stabile for vår tids "nye" folkesjukdom.

Jan Erik Hall Hagen drømmer om den dagen da psykiatri betraktes som en folkesjukdom, ikke et tabu.

Hagen er ny leder i Mental Helse, og fikk nerver etter blind vold.

- Det bør bli like vanlig å si "jeg ble kvitt mine tvangshandlinger" som å si "jeg ble kvitt min nyrestein", mener Regina Steinberger, avdelingssjef på Psykiatrisk ved sjukehuset i Ålesund.

Hun trekker fram tidligere statsminister Bondevik, og sier at han gjorde en stor jobb for folkehelsen ved å snakke om sin depresjon.LES MER om dette i vår papiravis, HELGA.