Norske turister i flydrama i Tyrkia

Et charterfly med norske turister om bord tok søndag morgen fyr på rullebanen rett før avgang fra Antalya i Tyrkia.
Nyheter

Flyet skulle til Trondheim og deretter Ålesund og ble skadd under evakueringen, melder Adresseavisen.

Fatih Fadir i reiseselskapet Detur opplyser til smp.no at det oppstod brann i cockpiten, men at de ikke har fått opplyst årsaken til at brannen oppstod.

Ifølge en pressemelding fra flyselskapet oppdaget besetningen røykutvikling fra cockpiten klokka 04 lokal tid, og satte deretter i gang evakuering av flyet.

– Tett røyk

Til sammen 189 personer var om bord Boeing 737-800-flyet, blant dem flere sunnmøringer. En kvinne fra Ålesund som var om bord på flyet, opplyser at situasjonen var svært dramatisk og at flammene stod ut av cockpiten.

– Tett røyk overalt, oksygenmaskene spratt ut og folk var hysteriske, forteller hun til smp.no.

– Vi gikk ut på vingen og måtte hoppe ned på bakken, fortsetter hun.

Følg smp.no på Facebook

Hoppet fra vingene

En annen av dem som var om bord var Idar Green fra Verdal. Han så røyk komme fra et skap foran i flyet og forteller om tilløp til panikk blant passasjerene.

– De åpnet nødutgangene fremme, og jeg åpnet den som jeg satt ved over vingen. Deretter begynte vi å ta oss ut på vingen, forteller Green til Adresseavisen.

Passasjerene tok ikke sjansen på å hoppe ned fra den høye vingen, men ble stående. Da de oppdaget åpne flammer fremme på flyet, begynte de å hoppe.

– Da begynte folk å bli urolige, og vi hoppet ned. Flere skadet beina sine, forteller Green.

Vet du noe om denne saken? Send sms/mms på 95 400 400, epost til 95400400@smp.no, eller ring 95 400 400

27 til sjukehus

– Vi har fått opplyst at 27 personer ble brakt til sjukehus. To av disse personene skal hatt benbrudd, mens de andre skal ha fått mindre skader og trolig fått i seg røyk, forteller Fatih Fadir i reiseselskapet Detur til smp.no.

Han forteller at selskapet har personale på sjukehuset, og guider på flyplassen som tar seg av de reisende.

– Hovedfokuset vårt nå er å ta oss av dem som er på sjukehus, og vi er selvsagt glade for at ingen ble alvorlig skadd, legger Fadir til.

Rask evakuering

Flyet som tok fyr, tilhører det tyrkisk-nederlandske selskapet Corendon Airlines og var innleid av reiseselskapet Detur: – Vi har ikke fått vite noe om årsaken til at det oppstod brann i cockpiten, forteller Fadir.

Fadir forteller at flyet skal ha blitt bygd i 2009 og at dette er første gang de opplever uhell med dette flyselskapet.

Selve evakueringen tok bare noen få minutter, og redningstjenestene var på plass kun minutter etter at flyet tok fyr.

– Jeg har også fått opplyst at nødskliene på begge sidene fungerte som de skulle, forteller Fadir.

Etter det smp.no kjenner til, skal det ikke være nødsklier på vingene, men i stedet skal flapsene settes i en slik posisjon at passasjerene skal kunne skli ned inntil flykroppen.

Fire nektet å reise

En representant fra selskapet ankom flyplassen i Antalya to timer etter hendelsen for å håndtere passasjerene. Like før klokken 5 søndag morgen fikk de reisende tilbud om hjemreise med et nederlandsk fly.

De som ikke ønsket dette, fikk tilbud om et norsk charterfly senere.

– I tillegg til de som trengte legebehandling, var det fire personer som ikke ville reise nå. Vi skal ordne et annet fly til disse i dag, i morgen eller når de er klare til det, forteller Fadir.

Flere timer forsinket

Søndag morgen var flere av turistene på vei tilbake til Norge. Forventet ankomst på Trondheim lufthavn Værnes var 11.40 søndag formiddag, fire timer etter det opprinnelige ankomsttidspunktet.

Det opprinnelige flyet skulle deretter ha landet på Ålesund lufthavn Vigra klokken 10.30 søndag, men var ikke ventet å ankomme før klokken 13, ifølge Avinor.