Blåskjellvarselet fra Mattilsynet er nok velkjent, men det er flere forholdsregler som kan være verdt å kjenne til når det gjelder hva du putter i munnen.

Seniorrådgiver Asbjørn Vågsholm ved Mattilsynet i Ålesund forteller at de vurderer det slik at lokalbefolkningen vet at det kan være helserisiko forbundet med å spise sjømat fra områder med gamle eller eksisterende skipsverft.

– På noen av disse plassene er det for eksempel funnet relativt mye kvikksølv i bunnsedimentene. Det er imidlertid kun bunndyr som krabbe, stedbundet flatfisk og lignende arter som kan bli påvirket av slike lokaler forurensninger, påpeker han.

Les også: Slik er sjøen forurenset etter skipsbyggingen

Flammehemmere og kvikksølv

Mattilsynet advarer generelt ammende, gravide og kvinner i fruktbar alder mot å spise innmat i krabbe fra hele kysten. Men for flere områder på Sunnmøre har de også gått ut med mer detaljerte kostholdsråd.

Funn av bromerte flammehemmere er bakgrunnen for rådet om å unngå innmat (brunmat journ. anm.) i krabbe fra indre deler av Åsefjorden.

– Grensen går omtrent fra Åse og rett sørover til Humla, forteller Vågsholm.

Det er også påvist slike miljøgifter i berggylte, men denne arten brukes ikke som matfisk.

– Vi har også en undersøkelse fra NIVA som har påvist noe høyere nivå av kvikksølv i torsk i ytre del av Ellingsøyfjorden som gjør at ammende, gravide og kvinner i fruktbar alder advares mot å spise torsk herfra, påpeker han.

Sjølvfangst

Kostholdsrådene retter seg i første rekke mot privatfolk som fanger sjømat til eget bruk, ettersom det er dokumentasjonskrav til sjømat som omsettes.

– Da gir vi slike råd for å sikre oss mot at folk som kanskje spiser fra samme bukta hele livet, ikke skal komme i fare for å få høye verdier av skadelige stoffer i kroppen, sier seniorrådgiveren.

Les flere kostholdsråd:

Kostholdsråd for fisk og sjømatBarn, gravide og ammende bør ikke spise krabbeinnmatUnngå fisk og skalldyr fra visse steder