Hurtigruten fast til Hjørundfjorden

Blir en fast del av høstseilingene fra neste år.

Hurtigruta "Trollfjord" under en av prøveturene i Hjørundfjorden tidligere i høst. 

Geir Steinar Vik, reiselivssjef i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre. ARKIVFOTO: HILDE HOVIK 

Nyheter

 - Det er første gang på 20 år man velger å endre ruteplanen til «Verdens vakreste sjøreise», heter det i en pressemelding fra rederiet.

Hurtigruten testet Hjørundfjorden med 11 gjennomførte turer nå i høst.

- Dette var så vellykket at rederiet har besluttet at «Verdens vakreste sjøreise» skal besøke det mange mener er «verdens vakreste fjord» på fast basis hver høst fra 2013. Hjørundfjorden blir en unik destinasjon knyttet til Hurtigrutens høstkonsept «Autumn Gold», og besøkes i perioden 1. september til 31. oktober 2013, heter det i pressemeldingen.

Tilbake til begynnelsen

- Vi skal etterstrebe det å være et unikt og autentisk reiselivsprodukt og Hjørundfjorden på seilingslisten er en viktig del av dette arbeidet. Det er en fjord med en helt fantastisk natur, med fjell i hav og ikke minst et levende lokalsamfunn med fascinerende historier. Det var hit cruiseskipene gikk i norgesturismens spede begynnelse, rundt tiden da Hurtigruten ble etablert i 1893, sier kommunikasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten.

Fortsatt Geiranger

- Bare for at det ikke skal være noen tvil: Dere fortsetter med turer til Geiranger i sommersesongen?

- Det gjør vi absolutt, men vi avslutter sesongen litt tidligere enn vi har gjort til nå. I år var siste tur til Geiranger 14. september. Neste år går siste tur til Geiranger 31. august, fra Bergen, sier Norum.

- Liggetida i Ålesund vil også bli kortere i den perioden vi går til Hjørundfjorden. Det vil også bli ei eindring i når vi går fra Bergen i perioden. Fra og med 1. november er vi imidlertid tilbake med tre timers liggetid i Ålesund, legger Norum til.

Besto testen

Men tilbake til Hjørundfjorden. I forbindelse med anløpet av Urke vil Hurtigruten tilby utflukten «Et lite stykke Norge» til Norangsdalen - et av landets villeste og trangeste dalfører. I tillegg til et lite måltid på Union Hotel Øye. Gjestene vil også få mulighet til å gå turer i de vakre omgivelsene.

- Testen vi gjennomførte i høst har overbevist oss om at Hjørundfjorden har det vi er ute etter – ekte og unike opplevelser, lokale historier og fascinerende natur. Dette blir veldig bra både for våre norske og utenlandske gjester, det er vi overbevist om, sier Norum.

Seilingene inn til Hjørundfjorden legges opp som en del av høstkonseptet «Autumn Gold». Høstkonseptet har fokus på årstidens farger og smaker. I likhet med vinterkonseptet «Hunting the light» og vårens «The Arctic Awakening tilbyr høstkonseptet aktiviteter på dekk, egne foredrag og spesielle utflukter knyttet til årstiden. Det er i tillegg utviklet en helt egen meny om bord som er dedikert til høsten.
 

- Betyr mye

- Dette betyr mye. For heile Hjørundfjorden og Nordangsfjorden - og for oss, sier en glad daglig leder ved Union Hotel Øye, Anny Bernhoft.

- Dere fikk prøvd ut dette i 11 dager i høst. Hvordan fungerte det for deres del?

- Veldig bra. Gjestene blei servert lokal brennsnut med kjekjøtt og de fikk også smake sveler. Det er viktig for oss å gi de en smak av noe som er lokalt.

- Hvor mange hurtigrutegjester fikk dere besøk av?

- Veldig varierende. Fra 45 og opp til 220. Og slik blir det vel i det videre også. Det varierer jo litt hvor mange som reiser med hurtigruta fra gang til gang, sier hun.

- Er høsten normalt ei stille tid for dere?

- Jeg må vel si ja på det, sjøl om vi har en del kurs og konferanser både vår og høst. Fram til i fjor hadde vi ikke åpent lenger enn til slutten av september før vi vinterstengte. I fjor utvida vi sesongen til midten av desember, og det gjør vi også i år. Det er fortsatt mer potensiale å hente ut, sier Bernhoft.

Om å gjøre kjent

Og om Union Hotel Øyes daglige leder er glad, er ikke reiselivssjef i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre, Geir Steinar Vik mindre fornøyd.

- Har du noen formeining om hva dette betyr i kroner og øre for reiselivsnæringa langs fjorden?

- Vi håper jo at det skal risle noen kroner. For eksempel gjennom at det nyttes lokale guider og lignende. Likevel er det et anna aspekt som er minst like viktig: Den markedsmessige dimensjonen for Hjørundfjorden. Hurtigruten er kanskje det mest kjente reiselivsproduktet vi har. Det at de går inn, med sitt internasjonale markedsføringsapparat, betyr mye i arbeidet med å gjøre fjorden kjent. Forhåpentligvis får flere andre aktører øynene opp for fjorden slik at dette på sikt vil styrke heilårsreiselivet i Hjørundfjorden, sier han.

Til Urke

Hurtigruten vil i perioden 1. september 2013 til 31. oktober 2013 ha avgang fra Ålesund 09.30. Etter en seilas på rundt 30 nautiske mil ankommes Urke ved Hjørundfjorden rundt kl 11.30. Her blir skipet liggende til rundt klokken 15.00, inntil skipet setter kursen tilbake til Ålesund med ankomst kl. 17.30.