Skimming-sakene:

Politiet ber publikum om hjelp

Politiet går nå ut og ber publikum om hjelp, etter at det er oppdaga skimming av til sammen fem av Sparebanken Møres minibanker i Ålesund og omland.

Nyheter

- De fem minibankene er som følger: Minibanken i Spjelkavik, på Valderøya, i Ålesund sentrum, på Skodje og i Langevåg, sier Lars Eirik Steinsland, etterforsker ved vinningsavsnittet hos Ålesund politistasjon.

Mens skimming-utstyr er satt opp flere ganger og på flere dager tidlig i november ved Sparebanken Møres minibank i Spjelkavik, blei utstyr satt opp på Valderøya og i Ålesund sentrum 5. desember, og på Skodje og i Langevåg, 6. desember. 

Les også: Politiet vil patruljere kjøpesentrene i julestria

Les også: Nytt svindelforsøk mot minibank

Les også: Oppdaga skimming av minibank

Mennene som ses på opptaket og bildene, er ifølge politiet personene som har montert svindelutstyret på minibankene.

– Vi ønsker observasjoner fra de fem bankene i de nevnte tidspunkta. Dersom folk for eksempel har sett en bil, eller rett og slett gjenkjenner en eller flere av personene i det video og bilde-materiellet vi nå går ut med: Ta kontakt, oppfordrer Steinsland.

Går ut med bilder

Spm.no har mandag fått tilgang til en rundt 3 minutter lang video, som også inneholder flere stillbilder, alt tatt av bankenes egne overvåkingskameraer.

- Materiellet viser blant anna en mann med ei lue med et rødt ni-tall, og en annen mann i ei burgunder boblejakke. Kanskje skiller disse seg såpass ut at noen har lagt merke til dem, spør Steinsland.

Se bildeserie:

Slik skimmes minibankene

Se bilder fra bankenes egne overvåkingskameraer.


Tilpassa Sparebanken Møres minibanker

Det er er så langt kun Sparebanken Møres minibanker som er blitt utsatt for skimming i denne runda.

- Noe som tyder på at utstyret som settes opp er spesielt tilpassa den minibank-typen Sparebanken Møre nytter, sier etterforskeren.

Sees i sammenheng

Politiet ser skimmingsakene i sammenheng.

- Heilt klart. Og videre knyttes tre personer til alle de fem svindelforsøka. Dette selv om det ikke er alle tre som er synlig på alle opptaka, sier Steinsland.

- Det synes videre klart at svindlerne har benytta seg av bil mellom bankene. Blant anna med bakgrunn i hvor lang tid der har gått fra de har vært i den ene banken til de dukker opp i den neste, sier Steinsland. Så langt er ingen pågrepet i saka.

- Ser dere noe mønster i når på døgnet utstyret settes opp og taes ned?

- Ja. Det blir ofte montert i tida mellom 16 og 18, og så gjerne plukka ned mellom 20 og 23.

- Kjenner dere til at noen faktisk er blitt svindla etter denne skimminga?

- Nei.

Sunnmørsposten har tidligere skrevet om ei kvinne i Skodje som fikk melding fra banken om at kortet hennes var forsøkt misbrukt i Peru.

- De hadde forsøkt å ta ut en sum tilsvarende 1.100 kroner, men mislyktes på grunn av regionsperre, fortalte hun til smp.no. 

Gode råd

Det er altså bankkortenes magnetstripe og i tillegg pin-koden svindlerne forsøker å kopiere ved hjelp av skimmingutstyret.

- Magnetstripen brukes knapt i Europa lenger, og en uautorisert transaksjon vil derfor som regel komme fra land utenfor Europa, har informasjonssjef i Sparebanken Møre, Kjetil Hauge tidligere uttalt. To gode råd til bankkundene er derfor å alltid skjule pin-koden sin og dessuten også og se til at regionssperra på kortet er aktivert.