Fra Sukkertoppen til Las Vegas

Med fotointeresse og tålmodighet kan du lage dine egne timelapse-filmer. Store tv-produsenter bruker i dag bildene til en selvlært lastebilsjåfør fra Ålesund.

Se Stian Rekdal og Karl Otto Kristiansens flotte video "Lys: Ålesund", satt sammen av mange tusen stillbilder.

Nyheter

Spektakulære landskapsbilder fra Ålesund-området har nærmest blitt en spesialitet for Stian Rekdal fra Ålesund. Du har kanskje sett noen av filmene på sosiale mediere eller andre steder på nettet? Hvis ikke bør du sette av noen minutter til å studere filmsekvensen i toppen av denne artikkelen.

Fotofrelst

Den tre og et halv minutt lange filmen oppsummerer på et vis fjoråret til den fotofrelste lastebilsjåføren fra Ålesund. Samtidig påpeker han at den erfarne fotografen Karl Otto Kristiansenhar tatt noen av bildene i sekvensen fra Sukkertoppen.

34-åringen som fattet for alvor interesse for timelapse-metoden for halvannet år siden.

– Jeg tror ikke det finnes noe bedre sted å bo når det er snakk om å ta naturbilder, sier Rekdal.

Film av stillbilder

Enkelt forklart innebærer timelapse at du tar vanlige stillbilder med faste mellomrom, som deretter settes sammen til én filmsekvens.

- Det har blitt som en besettelse, etter at jeg oppdaget mulighetene med bevegelse og den oppløsningen du får med et speilreflekskamera, forteller Rekdal.

Det har blitt en del timer ute i naturen etter at interessen skjøt fart Og ikke minst noen timer for dataskjermen i etterkant.

- I gjennomsnitt bruker jeg til sammen rundt tre timer på å lage ti sekunder ferdig film, forklarer han.

Las Vegas

Rekdal har særlig gjort seg bemerket med vakre nordlysbilder fra Sukkertoppen – faktisk så bemerket at tv-produsenter som LG og Toshiba har brukt bildene hans i markedsføringen av sine nye 4K-fjernsyn. Da teknologibransjen fra hele verden var samlet ved CES-messen i Las Vegas i forrige uke, fikk de blant annet servert bilder fra Fjellstua da de skulle studere det seneste innen tv-teknologi.

- Jeg har fått masse skryt, og det er vanskelig å slutte når du får sånne tilbakemeldinger, humrer Rekdal.