– Går feil vei i kjønnskampen

– Unge kvinner i 2013 er langt mindre bevisst på likestilling enn vi var på 1980-talet.

Markering. 8. mars-damer og -menn samla på Apotekertorget. Foto: Alexander Worren 

Appell. Mariann Schjeide holdt 8. mars-appellen i Ålesund.  

God stemning nederst i Kirkebakken. 

Nyheter

Det mener Mariann Schjeide, som holdt appell på 8. mars-markeringa i Ålesund.

– Jeg ser helt klart et tilbakeslag. Seksualmoralen er svært ulik for kvinner og menn. Det verste ei jente kan bli kallet er hore eller lett på tråden, – for en gutt er «homo» verste ordet, sier Schjeide.

Les også: Hvorfor forlater jentene Møre og Romsdal
Les også: Tid for å kaste korsetta, 200 år etter Camilla Collett

Sex-samfunn

Biblioteksjefen i Ålesund er bekymret over et stadig mer seksualisert samfunn:

– Som mor bekymrer jeg meg over sexistisk tilnærming, og at unge gutter lærer sex via pornosider på internett, og kommer med vanvittige ønsker overfor jentene. Og hva med kvinnelige TV-journalister og idrettsøtøvere som lar seg avbilde avkledt i bladet Mann? Jeg er svært kritisk til ledelsen i NRK, som lar slikt skje, og selvsagt til journalister som opptrer på denne måten, da det ikke burde vere forenlig med å være journalist.

Snerpete rødstrømper

Schjeide mener vi hele tida blir oppfordra til å vise hvor seksuelt frigjorte vi er.

– Hvis ikke, er vi snerpete, rødstrømper og Gud forby: Feminister.

– Senest i går kveld ble jeg kalt «tante Sofie» på twitter fordi en mann jeg følger der, og som jeg ser på som oppegående, la ut rumpe- og puppebilder av «ville pina». Jeg sa fra at nå var det nok, og da ble jeg kalt humørløs, prippen og «uviktig av andre».

Islam-undertrykkelse

I appellen pekte Schjeide videre på at vi i samfunnet samtidig godtar stadig mer avkledning hos noen – og mer påkledning hos andre.

– Jeg blir trist til sinns når jeg i Oslo ser små jenter på seks – sju år, som må gå med hijab på lekeplassene. De blir hindra i fri leik og utfoldelse, sa Schjeide.

– Igjen ser vi at det er menn sin definisjon av seksualitet og kvinner som går igjen. Kvinner skal ikke opptre fristend for menn i denne settingen, og Koranen gir derfor påbud om sømmelig påkledning, sa Schjeide under appellen på Apotektorget.

Appellen avsluttet en kvinnevandring som startet ved Hotell Brosundet. Over hundre møtte fram, og ved hotellet fremførte Internasjonalt kor Ålesund sin aller første konsert. Koret har vel seksti medlemmer fra i alt fjorten nasjoner, og blir dirigert av Elise Gjærde.

Formødrene

Historiker Aud Farstad ledet så 8. mars-toget ut på byvandring, der det var stopp på hjemplassen til betydningsfulle damer i gamle dager.

I området der Hotell Brosundet ligger, bodde Jakobine Ibenfeldt (1790 – 1862). Til fots gikk hun til Christiania, der hun tok jordmorutdanning – den første utdanningen i Norge som var åpen for kvinner. Hun virket som jordmor før Sunnmøre hadde en eneste lege, og var med på Norges første keisersnitt der barnet overlevde.

Kortklipt med bukser

Nederst i Kirkebakken vokste Amrosia Tønnesen (1859 – 1948). Hun var den første norske billedhugger som levde av kunsten sin, var kortlklippet og gikk i bukser på en tid da franske kvinner måtte ha polititillatelse til å gå med bukser.

Aud Farstad fortalte videre om Karla Barstad, den første kvinne som ble innvalgt kommunepoltiker i fylket. Dette skjedde i 1901.

Og ved Hellebroa vokste søstrene Astrid og Unni Frisak opp på slutten av 1800-tallet. Astrid ble biolog, og Unni var første kvinne til topps på Romsdalshorn. Dette presterte hun i skjørt og ulastelig hårfrisyre.

KRONIKK: Hvorfor forlater jentene Møre og Romsdal, spør stortingskandidat Eva Vinje Aurdal (Ap)

KRONIKK: Tid for å kaste korsetta, 200 år etter Camilla Collett