Liv Signe Navarsete holdt en av sine vikitgste taler da hun åpnet landsmøtet i Loen. Partiet sliter tungt på meningsmålingene og  striden mellom henne og nesteleder Ola Borten Moe fått rikelig med oppmerksomhet de siste dagene. Oppgaven til Navarsete er å få gløden tilbake i partiet. Da måtte talen hennes til landsmøtet treffe.

- Shaken, not stirred

- Noen har hatt litt blanda følelser foran dette landsmøtet på grunn av en lenge varsla bok. La meg si det slik. We are shaken, but not stirred, var Navarsetes beskjed.

- Hverken jeg, Ola eller Trygve kjenner oss igjen i bildet som er blitt tegna av hvordan vi i ledelsen sammarbeider, fastslo Sp-lederen.

Hun valgte å ta for seg boken til VG-redaktør Elisabeth Skarsbø Moen helt i innledningen av talen, for så ikke nevne den mer. Akkurat her er Sp-landsmøtet samlet. De mener alle som en at boken ikke holder mål.

Beskjedne

Det som derimot bekymrer Navarsete er at Sp-folk er blitt så beskjedne.

- Jeg har tenkt på dette under skituren i påskeferien. Vi er blitt for smålåtne. Landsmøte, Senterpartiet er inne i en storhetstid. Vi er midt i den lengste perioden Senterpartiet har vært i regjering.

Storhetstida har gitt Senterpartiet en oppslutning under fem prosent. I en NRK-måling i dag er parties oppslutning i partilederens hjemfylke halvert. Navarsete er såvidt inne på Stortinget. Sp-lederen svarte med en historie om en ferjetur over Moldefjorden.

- På ferja fra Molde til Vestnes for noe uker siden møtte jeg en rørslig kar som sa han var så glad i Senterpartiet fordi vi ikke er glatte politikertyper. Vi er mer som vanlige folk. Hverdagsmennesker, sa han. Jeg likte det.

Motmakt og systemtvang

Motmakt og systemtvang var to ord som gikk igen i Navarsetes tale. Motmakt mot Brussel og Oslo. Systemtvang i form av Oslo-journalister og økonomers uvilje mot å se verdien i distrikststøtteordningen og gode jordbruksoppgjør. Navarsete trakk parallellene til hvordan folk i Europa reagerer på innstrammingen som skjer.

- Mens elitene trekker inn på vinslott for å diskutere løsninger, trekker folk til gatene for å bli hørt, påpekte Navarsete.

Liv Signe Navarsete ble introdusert som politikkens Tina Turner da hun entret talerstolen på Hotel Alexandra i Loen. De som skal introduserer talere har ofte en tendens til å overdrive.

- Jeg er sikker på at at våre visjoner for Norge lettest blir til virkelighet i en ny rødgrønn-regjering, men en ny grønnvaska Soria Moria 3, sa Navarsete.

Så ventet stående applaus.