Ålesunder hedra på Svalbard

Roger Zahl Ødegård fra Skarbøvik har jobba for Longyearbyens beste siden 1986.

Roger Zahl Ødegård taler under festforestillingen i Longyearbyen kulturhus på 17. mai da ålesunderen ble tildelt Tyfusstatuetten, Longyearbyens kultur- og samfunnspris. 

Nyheter

Ødegård (55) var 29 da han kom til Svalbard og begynte å jobbe i Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Seinere har han jobbet med personaladministrasjon, turisme og kultur.

Derfor ble han 17. mai hedra med Tyfusstatuetten, en hedersbetegnelse som i år ble delt ut for 40. gang.

Mindre tyfus

Statuetten er Longyearbyens kultur og samfunnspris og skal brukes til å hedre enkeltpersoner som har utmerket seg med å yte en aktiv, betydelig og vedvarende innsats i det lokale samfunnsliv, enten som utøver eller på det administrative plan.

Mottakeren må ha hatt positiv innflytelse på miljøet i Longyearbyen. I eller utenfor sin stilling må kandidaten ha vist vilje og evne til å gjøre "tyfus" litt mindre "tyfus". Tyfus er en gammel svalbardbetegnelse for alt som er dårlig. Historisk så var tyfus opprinnelig alt fra en dårlig betalt akkord til en sur pils, ifølge nettsidene til Longyearbyen lokalstyre.

Organisasjonstalent

Ålesunderen har siden 2006 jobbet som kulturkonsulent og kulturhusleder, og det er for innsatsen sin for kulturlivet at Ødegård nå fikk prisen.

Ifølge juryens begrunnelse så er han ”et organisasjonstalent utenom det vanlige, og omsetter de mest håpløse idéer og påfunn til gode opplevelser. Med et varmt hjerte og et kaldt hode, er det full kontroll på de store strategiske linjer og de minste skruene og mutterne – samt en og annen kongelig ved behov. Totalopplevelsen og totalresultatet er målet, og da kreves det også total hengivenhet for faget.”

Et komplott

Ødegård var både overrasket og glad over å få prisen.

- Jeg må rett og slett si det er flott å kunne komme med på listen sammen med alle de andre som har gjort Longyearbyen til et trivelig sted å bo, sa han i takketalen.

Særlig overrasket fordi han selv har oppgaven med å håndtere forslagene til Tyfusprisen.

- Men noe var holdt unna i et komplott mellom sjefen i foretaket og arkivansvarlig i Longyearbyen lokalstyre. Men, etter styrets møte skal statuettmottakeren underrettes, og en del praktiske forhold ordnes. Det utspant seg derfor en noe pussig seanse på mitt kontor da beslutningen ble meddelt meg, sa Ødegård.