Rønneberg får statue

Politikerne i Ålesund går inn for at det blir satt opp en skulptur av krigshelten Joachim H. Rønneberg i byen.

Joachim Rønneberg i 1945. 

Nyheter

Motstandshelten Joachim H. Rønneberg er mest kjent for å ha tatt del i sabotasjeoppdraget mot tungtvannsanlegget ved Rjukan. Nå er det endelig vedtatt at en statue skal opp på Rådhusplassen for å hedre hans innsats.

Det er Ålesund Øst Rotary Klubb og Ålesund museum som har tatt initiativet til denne statuen. Tre kunstnere har fått i oppdrag å levere sitt utkast innen 15. juni 2013.

Komiteen for oppvekst og kultur vedtok i går at statuen skal plasseres på Rådhusplassen og avdukingen forventes å skje i august 2014.

– Vi kan måtte endre plasseringen av statuen, om vi etter hvert skal pusse opp Rådhusplassen, men det er viktig at en så viktig person i vår krigshistorie blir stående på en sentral plass, mener Lars Johan Huse.

Han og resten av komiteen for kultur og oppvekst synes det er på tide at det kommer opp et minnesmerke for Rønneberg.

– Dette er et flott tiltak og det er på høy tid at hans fødeby viser ham fram, sier Huse.

Statuen blir en tradisjonell fremstilling av Rønneberg og blir stående på sørsiden, altså mot Keiser Wilhelmsgate på Rådhusplassen. I denne sammenhengen ble det også tatt opp spørsmål om hvordan de nåværende statuene skal tas vare på i fremtiden og hvordan de skal plasseres riktig i byen.