Jensen forteller selv på sin Twitter-kontoat han har fått støtte til boka. Stiftelsen Fritt Ord bekrefter tildelingen, melder NRK. Støtten er på 75.000 kroner. Tittelen på boka er «Witness to Madness».

Jensen skriver på Twitter at boka skal være ferdigskrevet i sommer og komme ut mot slutten av året.

– Jeg ønsker blant annet å se litt mer kritisk på hvordan massemediene og de akademiske miljøene reagerte på Breivik-saken, skriver han.

– Vanskelig

Peder Are Nøstvold Jensen ble kjent da Anders Behring Breivik refererte til ham som en viktig inspirasjonskilde.

– Dette var en vanskelig sak, med hensyn både for og imot. Etter grundig overveielse kom vi til dette resultatet. Vi har fått lest viktige kapitler til bokprosjektet til Jensen, og i de kapitlene var det ikke noe ekstraordinære eller veldig ekstremistiske ytringer som var støtende, sier styreleder Georg Fredrik Rieber-Mohn i Fritt Ord til NRK.

Nyheten skapte debatt på sosiale medier fredag ettermiddag. Mange mente tildelingen var forkastelig, mens enkelte ga sin støtte.

– Fjordman krevde i 2010 at Europas 45 millioner muslimer må fjernes «totalt og permanent fra alle vestlige nasjoner», minner kommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad om.

Sint AUF-leder

AUF-leder Eskil Pedersen reagerer kraftig på tildelingen.

– Fritt Ord kan være en tydelig kraft for ytringsfrihet uten å betale for at Fjordman gir ut bok. Jeg mener Fritt Ord utdefinerer seg som en viktig kraft fordi de gir fra seg mikrofonstativet til homsehatere og rasister, sier Pedersen til VG.

Han mener Jensen bruker sin ytringsfrihet flittig, blant annet gjennom flere blogger.

– I tillegg til at nettet oversvømmes av rasisme, ekstremisme og hat mot minoriteter, velger Fritt Ord å betale denne personen for å utgi bok. Det synes jeg er ganske forkastelig, sier Pedersen.