Les assisterende fylkeslege Cato Innerdal kommentere saken i papirutgaven av Sunnmørsposten tirsdag

Slike meldinger, hentet fra politiloggen på Sunnmøre lørdag som var, blir stadig vanligere.

Politiet har nemlig de siste årene opplevd en kraftig økning i antallet bilister som blir tatt med såkalt høypromille, en promille på mellom 1,5 og 3.

– Dette er ikke noe som har skjedd over natten, men vi har de siste to årene opplevd at stadig flere av de som blir stoppet og tatt i promillekontroller har en promille på mellom 2 og 3, sier trafikketterforsker Thor Åge Evensen ved Ålesund politistasjon.

Følg smp.no på Facebook

– Kultur spiller inn

Evensen kan ikke tallfeste hvor mange som blir tatt med høypromille, og han understreker også at både nordmenn og utlendinger er representert.

– Vi ser nok at det er flere utlendinger som blir tatt, men dette henger sammen med at det også har vært en stor tilflytning de siste årene. Her spiller også ting som kultur og det faktum at flere er her uten familie, inn, sier Evensen.

Han mener også at arbeidsgiverne bør bli flinkere til å orientere sine ansatte om følgende av promillekjøring: – Det bør være obligatorisk, sier Evensen.

Ekstremt farlig

Setter man seg bak rattet med en promille på to eller høyere, er det sjølsagt ekstremt farlig.

På nettstedet promille.no vises det til at en promille på mellom 2 og 2,9 gir bedøvelsestilstand, tap av dømmekraft, svekket føleevne og blackouter.

Beveger du deg over 2, 9 i promille, kan det gi tap av bevissthet og død.

– All promillekjøring er farlig, og jo høyere promille man har, jo farligere er det, men det er også individuelt hvordan personer reagerer på promille, sier Evensen.

Les også: Tatt med «dødelig» promille

Må lukes ut

Han mener den beste måten å få bukt med problemet på er hyppigere kontroller.

– Vi må få verstingene ut av trafikken. Høypromille gir ubetinget fengsel og høye bøter, og vi må gjøre vårt ytterste for å få promillekjørerne ut av trafikken. I tillegg kan tiltak som alkolås i biler være verdt å utrede, mener Evensen.

Les assisterende fylkeslege Cato Innerdal kommentere saken i papirutgaven av Sunnmørsposten tirsdag

<strong>Politi:</strong> Trafikketterforsker Thor Åge Evensen mener flere og hyppigere promillekontroller må til. Promillekjørere er til stor fare for både billister og gående.
<strong>Flere ganger:</strong> Assisterende fylkeslege Cato Innerdal viser til studier som sier at har man kjørt med promille en gang, er faren stor for at man vil gjøre det igjen.