I august i fjor, da Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant, var den tiltalte 38-åringen psykotisk og paranoid schizofren, slo nevropsykolog Anne Lill Ørbeck fast da hun vitnet i retten onsdag.

Hun vitnet som sakkyndig og har vært en av tre spesialister som har vurdert om den tiltalte var psykotisk på den tiden da Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant. I motsetning til psykiaterne Kjersti Narud og Andreas Eirik Hamnes, som tross sterk tvil konkluderte med at 38-åringen er tilregnelig, mener hun det motsatte.

Med rapportene fra de sakkyndige er bevisførselen i den snart tre uker lange rettsprosessen slutt. Torsdag er det rettsfri, og fredag samles retten for prosedyrer. Den tiltalte hevder han er frisk og at han er helt ukjent med bortføringen av 16-åringen fra Østensjø i fjor. Påtalemyndigheten har en overbevisende kjede av indisier mot ham, men ingen direkte bevis som knytter ham til Sigrid eller til at det skal ha skjedd et drap, som tiltalen lyder på.

Syk lenge

I en pedagogisk framleggelse om psykiske lidelser og utviklingen av psykose, gjorde Ørbeck det klart at hun mener den tiltalte har vært syk i mange år. Hun trakk tråden tilbake til en turbulent barndom med grov omsorgssvikt, gjennom ungdomstiden og fram til de siste månedene inntil Sigrid forsvant.

Hun konkluderer med at 38-åringen lider av paranoid schizofreni, at han var psykotisk i fjor høst, at han var det under tvangsobservasjon i vinter og at han fremdeles er det.– Jeg tror mine medsakkyndige har lagt mer vekt på tvilen enn meg, for jeg opplever vel at uenigheten ikke er så stor i faglig forstand, svarte Ørbeck på spørsmål etter hun var ferdig å gjennomgå rapporten.

Ørbeck har fått snakke med tiltalte i totalt seks timer før han nektet flere treff. De to øvrige sakkyndige ville han derimot ikke snakke med i det hele tatt. Under Ørbecks framleggelse satt han og gjorde sterke fakter til både aktor og de andre i rettssalen. Han var tydelig uenig i det hun sa.

Mistenkte sykdom

Kjersti Narud sa flere ganger i retten onsdag at de mistenkte 38-åringen for å lide av paranoide tankeforstyrrelser, men at det var umulig å stille noen sikker diagnose uten en egen personlighetsundersøkelse av mannen. På dette mangelfulle grunnlaget var hun derfor forpliktet av regelverket til å trekke en konklusjon om at 38-åringen var tilregnelig.

– Vi er i tvil, og når vi er tvil, skal vi konkludere negativt. Det er tankeinnholdet hans som gjør at vi får den tvilen vi har, men det er ikke nok i juridisk forstand, sa Narud, og fortsatte:

– Vi mistenker at han er psykisk syk.

Nevropsykologen fikk støtte fra Gunnar Johannessen i Den rettsmedisinske kommisjon. Han fortalte retten at det er faglig holdbart å si at 38-åringen mest sannsynlig var psykotisk på tidspunktet Sigrid forsvant ettersom hennes rapport sannsynliggjør at han var syk både før den aktuelle natten 5. august og i tiden etter.

Solstråle

Det var Sigrids far, Tom Schjetne, som startet rettsdagen onsdag. Han ga retten et levende bilde av datteren.

– Sigrid hadde vært en aktiv jente som var glad i idrett og hadde mange venner rundt seg. Da hun ble borte natt til 5. august var det like før hun skulle begynne på videregående skole.

Hun var rett og slett en stor solstråle for oss og for venner, og vi savner henne veldig, veldig mye. En flott jente med masse ressurser, sa Schjetne. (©NTB)