200 sunnmøringer rammet av flykrøll

Fikk oppleve kraftig jordskjelv, timesvis med venting - og vel framma på Vigra ble charterturistene med på å sette Vigra-rekord med gigantfly.

Etter det smp.no kjenner til, er dette det største ruteflyet som har landet på Ålesund lufthavn Vigra. Boing 767-300-flyet ble satt inn som reserveløsning på grunn av tekniske problemer med det opprinnelige flyet. Den tidligere rekorden ble satt høsten 2011 og var et boing 757-300-fly fra det israelske flyselskapet Arkia.  Foto: Privat

Ifølge Apollo skal det ha vært 211 passasjerer om bord i Kreta-flyet som landet på Vigra - et halvt døgn forsinket i natt. Reiseselskapet mener dette er den lengste forsinkelsen de har hatt i høst.  Foto: Privat

Nærmest står Boing-flyet charterturistene landet med i natt. I bakgrunnen ses flytypen - Airbus - som passasjerene opprinnelig skulle fly med.   Foto: Staale Wattø

Nyheter

Drøyt 200 passasjerer var om bord i flyet som landet på Ålesund lufthavn Vigra natt til søndag - et halvt døgn etter skjema.

– Vi har hatt store forsinkelser på flyet som skulle dra til Vigra, det er riktig, opplyste Helen Begby i reiseselskapet Apollo lørdag kveld.

Det var tekniske problemer med hjulene på det ordinære flyet som gjorde at det ikke kunne brukes. Løsning ble et innleid fly fra det portugisiske selskapet Euroatlantic.

Følg smp.no på Facebook

Endte på Ålesund-hotell

Terje Unhjem fra Ålesund er blant de som var med på flyet i natt - og landet rundt 11 timer etter opprinnelig landingstid (14.40).

– Det er litt ergelig at det har tatt så lang tid. Det har vært lite informasjon, og små unger er trøtte og slitne etter all ventingen, fortalte Unhjem til smp.no før han hastet om bord i flyet.

Vel framme på Sunnmøre ble flere busset inn til Ålesund på reiseselskapets regning. Noen ble også innkvartert på hotell i byen fordi de hadde vanskeligheter med å komme seg hjem.

Forstår frustrasjonen

Ifølge Begby i Apollo var det 211 passasjerer på flyet som tok av fra Kreta sent lørdag kveld.

– De aller fleste er sunnmøringer, forteller Begby.

– Dette er den lengste forsinkelsen vi har hatt denne høsten. Spesielt kjedelig er det at det skjer når folk skal hjem, vi har stor forståelse for at folk er oppgitt. Men det er slik at sikkerheten kommer først, og vi har ikke lov til å fly hvis ikke alt er i orden, fortsatte hun.

– Har informasjonen vært god nok underveis?

– Nei, men det er den faktisk aldri. Vi jobber med å gi så mye informasjon som mulig, men i en sånn situasjon vet vi lite underveis, så jeg har stor forståelse for at folk syns det har vært for lite, sa Begby.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp

– Største Vigra-fly noengang

Flyet som opprinnelig skulle gå fra Kreta var en ordinær airbus, men reserveflyet som ble satt inn var av typen Boing 767-300.

Etter det smp.no kjenner til, er dette det største ruteflyet som noengang har landet på Ålesund-flyplassen.

Lufthavnsjef Tor Hånde kan imidlertid ikke bekrefte dette 100% sikkert: – Det er vanskelig å si hva som er det største gjennom så mange år, men det er nok et av de største ja. Det finnes dessverre ikke noe register, sier Hånde.

Jordskjelv

Men de 200 sunnmøringene fikk flere uventede overraskelser på den greske ferieøya lørdag ettermiddag.

Et kraftig jordskjelv på rundt 6,5 rammet nemlig øya.

Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at skjelvet hadde en styrke eller magnitude på 6,5, mens det ifølge Reuters var på 6,7. Et slikt skjelv regnes som kraftig, og kan gjøre skade i befolkede områder. Det er så langt ikke meldt om ødeleggelser.

Skjelvet kunne merkes så langt unna som Aten, men det er ikke meldt om skadde eller store ødeleggelser, melder Nettavisen.

– Ja, vi fikk i hvert fall med oss jordskjelvet. Det var ganske spesielt. Hele hotellet ristet og varene ramlet ut av hyllene på butikkene. Etter hva jeg har hørt, er dette det største de har opplevd her, forteller Unhjem fra Ålesund.