Den tyskfødte skuespilleren spilte Knut Haugland i Kon-Tiki-filmen fra i fjor.

Nå skal han fylle sabotasjestøvlene til Joachim Rønneberg i en ny norsk storsatsing. I følge NRK blir dette en av kanalens dyreste produksjoner noensinne, med et budsjett på 75 millioner kroner. Til sammenligning kostet «Halvbroren» 67 millioner.

Internasjonalt

I TV-serien «Kampen om tungtvannet» skal både tyske, britiske og danske skuespillere medvirke, men sabotørene er norske. Som Frank Kjosås, kjent fra «Halvbroren. Han skal spille Knut Haukelid.

«Kampen om tungtvannet» blir en dramaserie i seks episoder, hver på 45 minutter. Handlingen skal starte i 1929, da Werner Heisenberg fikk Nobelprisen i fysikk, og siden beskrive selve sabotasjeaksjonen på Rjukan. Av mange regnet som den mest vellykkede sabotasjeaksjonen under hele andre verdenskrig.

Espen Klouman Høiner skal spille vitenskapsmannen og reserveoffiseren Leif Hans Tronstad. Dennis Storhøi spiller Hydro-direktør og Stein Winge Hydro-sjefen Aubert.

Andre store roller skal spilles av den engelske skuespilleren Anna Friel, britiske Pip Torrens og danske Maibritt Saerens, kjent fra blant annet «Krøniken».

Actionroller

Tobias Santelmann (33) er født i Tyskland, men flyttet til Norge som ettåring. Han har tidligere spilt i en Varg Veum-film, og i TV-serien Hvaler, og har vært tilknyttet Det Norske Teatret i Oslo siden 2006. Han hadde også hovedrolle i Giskespelet tidligere i år.

Han er snart aktuell som Kong Rhesus i kommende «Hercules: The Thracian Wars», en amerikansk actionfilm med premiere i 2014.

Tungtvannsaksjonen har blitt filmatisert to ganger før. I den norske filmen «Kampen om tungtvannet» fra 1948 spilte flere av de involverte seg selv. Den amerikanske filmen «The Heroes of Telemark» hadde Kirk Douglas i en hovedrolle.

Joachim Rønneberg stod ikke på rollelista i noen av filmene.

Tobias Santelmann