Jørund Knardal som på vegne avfolkeaksjonen i Volda ba helseministeren gripe inn mot kuttforslagene i HelseMøre og Romsdal, er fornøyd med svarene fra statsråd Bent Høie.

– Dette ser veldig bra ut. Nå krevesdet bare at Helse Møre og Romsdal legger vekk dette forslaget. Dette har skapturo både i Volda, men også i Kristiansund og Molde, sier Knardal til smp.no.

Overfor Sunnmørsposten erministeren klar på at innholdet i regjeringsplattformen står ved lag, og at helseforetaketikke kan kutte i akutt- og fødetilbud med økonomiske argumenter.

Folkeaksjonen: – Dette er ikkje aktuelt Les også: Helseminister stenger døra for kuttforslag

Må få mer penger

– Nå har vi fått svarene frahelseministeren, og nå krever vi en avklaring om at ballen er lagt død, sierKnardal.

– Hvordan kan sjukehusaksjonistenebidra til at helseforetaket får økonomien på fote?

– Vi mener dette er veldigenkelt og et klart varsko til Helse Midt-Norge om at den økonomiske omleggingende har gjennomført, ikke holder mål. Her må man til med mer penger til Møre ogRomsdal, sier han.

Knardal håper sjukehusene vilfå ro i tida framover til regjeringen kommer med sin bebudede helseplan.

Følgsmp.no på Facebook

Forståelse for utfordringer

Også Volda-ordfører ArildIversen er glad for at Høie er tydelig i sine svar - og oppfattet ham på sammemåte både under et møte tidligere i uka og finansdebatten i Stortinget.

– Nå er regjeringens holdningtydeliggjort også overfor helseregionen, sier han.

– Har du sympati med styre ogadministrasjonen som fortsatt har store økonomiske problemer?

– Ja, jeg har respekt for den utfordringahelseforetaket har, og forståelse for at det er vanskelig å få sammen etbudsjett for 2014, sier Iversen.

Les også: Ingen lovnader fra helseministerenLes også: Vurderer harde kutt i Volda

Krever også omfordeling

Helseforetaket må kutte 160 millioner kroner for å få neste års budsjett til å gå i balanse. Styret skal etter planen gjøre endelig vedtak 18. desember.

Volda-ordfører Iversen er ikke i tvil om hvorfor problemene har oppstått.

– Dette skriver seg fra denstore skjevfordelinga som er av midler mellom trøndelagsfylkene og Møre ogRomsdal. Vi har undersøkelser som viser at Helse Møre og Romsdal erunderfinansiert og har et stort etterslep, sier Iversen med henvisning til enrapport fra Oslo Economics.

Den viser at helseforetaket haren underfinansiering på drift på 300millioner kroner hvert år og et etterslep på investeringer tilsvarende over tomilliarder.

Fornøyde pasienter

Ordføreren peker videre på densentrale funksjonen et lokalsjukehus har for befolkningen.

– Det som ligger meg nærmest idenne saken er å opprettholde et velfungerende lokalsjukehus. Det har stor betydningi forhold til beredskap og hvordan befolkningen opplever at tryggheten deres erivaretatt, sier han.

Helseministeren påpeker at det er faglige råd som må ligge til grunn for å kutte tilbud, for eksempel med bakgrunn i dårlige tjenester.

Men Iversen kan ikke se hvordan det kan være tilfelle med Volda sjukehus.

– Enstor nasjonal undersøkelse på oppdrag fra Helsedirektoratet viser at Voldasjukehus ligger tydelig over landsgjennomsnittet på alle områder når pasienterhar svart hvordan de opplever kvaliteten. Voldasjukehus topper også statistikken over pasientopplevd kvalitet sammenlikna medde andre sjukehusa i Helse Møre og Romsdal påpeker han.

Jørund Knardal er på vegne av folkeaksjonen for Volda sjukehus, letta over klare svar fra helseministeren.