Det melder helseforetaket i en pressemelding torsdag.

Strukturendringarinnan akutt- og fødetilbod blir ikkje budsjettsak, skriver helseforetaket ipressemeldingen.

– Signalenefra Helse Midt-Norge og helseministeren gjør at vi legger vurderinga av akutt-og fødetilbudet inn i arbeidet med utviklingsplanen for hele foretaket slik vii utgangspunktet hadde planlagt, sier administrerende direktør Astrid Eidsvik iHelse Møre og Romsdal.

Byr på vansker

Selv om de gir etter for helseminister Bent Høies avvisning, mener Eidsvik at dette fører til at de vil få store utfordringer med å nå budsjettkravet for neste år.

Det var i et orienteringsmøte den25. november at direktøren la fram skisser på hvilke tiltak de planla å arbeide medfram mot budsjettmøtet i desember. Helseforetaket ønsket blant annet å se på en sammenslåing av fødeavdelingene i Nordmøre og Romsdal og samling av akuttkirurgii Molde og i Ålesund.

Møtt av protester

Det vakte sterke reaksjoner blant annet på søre Sunnmøre, der mange fryktet for akutt- og fødetilbudet ved Volda sjukehus.

– Signalet Helse Møre og Romsdal nå harfått fra Helse Midt-Norge og som er sjekket opp mot regjeringserklæringa, seierat vi ikke kan leggje fram endringer i akutt- og fødetilbud i sammenheng medbudsjettarbeidet, sier Eidsvik.

– Når vi nå trekker disse strukturendringene ut avbudsjettdiskusjonen, blir heller ikke de faglige og økonomiske argumentene blandet slik som mange opplever nå, fortseter helsedirektøren.

Må knipe enda mer

Resultatet av å frede akutt- og fødetilbudene er at driften i helseforetaket må bli enda mer effektiv, mener Eidsvik.

– Mer strømlinjeforma ogpasientvennlige forløp i behandlinga, gir bedre utnytting av sengene, og er medpå å få mer ut av hver krone. Omlegging av drifta fra inneliggende tildagbehandling vil også gi mulighet til å redusere tallet på senger noe, og viarbeider med dette parallellt med andre tiltak, seier Eidsvik.

Hun mener også utnyttelsen av operasjonskapasiteten ved sjukehusene kan bli bedre enn i dag.

– Vi må likevel innse at dette troligikke er nok for å komme i mål med budsjettet for 2014, for her har vi eikjempeutfordring, sier Eidsvik.

Helseminister Bent Høie uttalte til Sunnmørsposten at dårlig økonomi ikke er godt nok argument til å fjerne føde- og akuttmottak fra sjukehusene.