Rumenere dømt for mobil vinningskriminalitet

«Besøkte» tre gullsmeder i Ålesund på 50 minutter.
Nyheter

Ei 38 år gammel rumensk kvinne er i Sunnmøre tingrett dømt til fengsel i ett år og fire måneder for mobil vinningskriminalitet. Dommen omfatter tyverier på fire forskjellige steder i Norge.

Hun ble pågrepet  av politiet i ei gullsmedforretning i Kremmergården i Ålesund 24. september og var da i ferd med å gjennomføre sitt tredje gulltjuveri i løpet av 50 minutter. Sammen med henne pågrep politiet også en 21 år gammel rumensk mann.

De to har vært varetektsfengslet siden pågripelsen, mens to andre rumenere  som satt i en bil utenfor butikken og ventet, kom seg unna i fluktbilen.

Strafferabatt for tilståelse

21-åringen møtte for Sunnmøre tingrett sammen med kvinnen og ble dømt til fengsl i ett år og to måneder. Han fikk noe fradrag  for å ha innrømmet skyld for alle tyveriene i tiltalen, mens den 38-årige kvinnen kun innrømmet tjuveriet som ble avbrutt av pågripelsen.

 - Ingen av de tiltalte har imidlertid bidratt til oppklaring av saken utover det politiet på annen måte har avdekket og tilståelsene har kun hatt begrenset prosesseøkonomisk betydning, konstaterer sorenskriver Kirsti Høegh Bjørneset og hennes to meddommere.

Ikke arbeidssøkende

Sunnmøre tingrett fester ikke lit til at de to domfelte kom til Norge 19. september  for å skaffe seg arbeid.

Politiet har ved hjelp deres mobiltelefonbruk greid å rekonstruere reiseruten. De reiste gjennom Østfold via Oslo til Siljan i Telemark. Her stjal de to kontaktkort fra en bensinstasjon 21. september. Ferden gikk videre til Mandal hvor de stjal et gullkjede og to gullgullringer verdt  12 000 kroner  fra en gullsmedforretning..

Deretter dro de to domfelte, sammen med de to som kom seg unna i fluktbilen fra Ålesund, videre til Bergen. Fra ei gullsmedforretning på Torgalmenningen i Bergen stjal de 23. september et armbåndsur verdt 60 000 kroner.

Pågrepet i Ålesund

Dagen etter er de alle fire på plass i Ålesund hvor de i løpet av 50 minutter besøker tre gullsmedforretninger. Fra den ene kommer de seg unna med et gullarmbånd til 16.000 kroner, i den andre forretningen forsøkte de å stjele gullvarer, uten at forsøket ble gjennomført.

Deretter dro de til Kremmergården der gullsmeden forstod hva som var i ferd med å skje og varslet politiet. Politipatruljen kom straks til stedet og pågrep de to inne i forretningen, mens de to i fluktbilen kom seg unna i den engelskregistrerte Volvoen – via Dombås, Dovre og videre over svenskegrensen.

Forvirret ekspeditøren

Retten legger til grunn at de fire bevisst har oppsøkt gullsmedforretninger hvor de har hatt fokus på kostbare smykker. To gikk inn i forretningen, mens de to andre satt klar i fluktbilen utenfor.

 - Inne i forretningene har de forsøkt å skape mest mulig fovirring for ekspeditøren, enten ved å be om visning av flere produkter samtidig eller omkring betalingen. Det ba om kontant betaling og da gjerne med små sedler og slik at de fikk avbrutt handelen med behov for å gå i banken for mer penger. Dermed klarte de å skape seg rom for å få ut tyvegodset, heter det i dommen fra Sunnmøre tingrett.