Administrasjonen sitt forslag til budsjettvedtak er nyligoffentliggjort, og skal legges fram for styret 18. desember. Her kommer detfram at det er funnet tiltak for å dekke inn 90 millioner kroner.

Det betyr at styret i Helse Møre og Romsdal ikke vil komme imål med et budsjett i balanse på styremøtet.

- Det har vært jobbet innenfor flere områder for åeffektivisere driften, skriver direktør Astrid Eidsvik til styret.

Lista er lang

Man må planlegge aktiviteten bedre i forhold til antallpasienter, koordinere bedre i høy- og lavaktivitetsperioder. I tillegg må hvertsjukehus gjøre en rekke effektiviseringstiltak, og man har sett på muligeendringer i å samle alderspsykiatrien. Det må reduseres i liggetid, lønn,varekostnader, overtid, reisekostnader, bruk av vikarer og antall sengeposterenkelte steder. I tillegg må man øke pasientbehandlingen, samordneferiestengning ved avdelinger, ha færre vikarinnleide leger og bruk avvikarbyråer, og få til en bedre logistikk.

Ett av de foreslåtte tiltakene er å kutte et årlig tilskuddpå 250.000 kroner til «Stiftinga Varmtvassbassenget ved Volda sjukehus».

I ferieavviklingen må driften reduseres når det er lite pasienter, uten at det går utover stabiliteten.

Underskuddet knyttet til drift avklinikkene nærmer seg 130 mill. kroner, men vil trolig bli noe høyere vedårsslutt.

- Det er høye krav til effektivisering og et gjennomsnittlig krav til effektivisering på 5,1 prosent per klinikk nesteår. Det er til nå skissert tiltak for 2,6 prosent.

Må bli mest effektiv

Eidsvik har som ambisjon og mål å bli det mestkostnadseffektive sjukehusforetaket i landet. Det eksterne konsulentselskapetDeloitte har så langt levert bestillingene som er gitt, og presentert hvorHelse Møre og Romsdal har et potensiale til å bli bedre.

- Administrerende direktør har for budsjettåret 2014 lagtopp til et enda høyere fokus for å hente ut ytterligere effekter påhverdagseffektivisering innen de rammevilkårene vi har i dag, skriver Eidsvik.

Må finne penger

Slik Sunnmørsposten forstår saksutredningen, vil man i løpetav to måneder finne nye tiltak med en såkalt samlet helårseffekt på minimum 100millioner kroner, av dette 40 millioner i oppstartsåret 2014.

Det betyr at Helse MR skal bruke to måneder til å finne tiltak for40 millioner kroner, og har en plan for dette.

Men likevel vil foretaket mangle30 millioner kroner etter å ha fått til omstilling- ogeffektiviseringsprogrammet.

- Dette har vi i dag ikke en løsning på og må derfor kommetilbake til dette når vi har identifisert de tiltakene som blir iverksatt somfølge av situasjonsanalysen som skal være avsluttet i januar, skriver Eidsvik.