Minner politiet om at det er bybrannvandring

Vandregeneral Nakken tar grep for å unngå at fjorårets tabbe gjentas.

- Jeg ler mest, men egentlig er det jo litt skamfullt at politiet ikke kjenner byhistoria si godt nok til at de klarer å legge to og to sammen når de ser ei folkemengde utafor Waldehuset, natt til 23. januar, sa vandregeneral Sindre Nakken etter at politiet i fjor stoppa vandringa. I forkant av årets vandring har han sendt påminnelse til politiet. ARKIVFOTO: MARTIN GUSTAFSON/ÅLESUND KOMMUNE  

Fra fjorårets bybrannvandring: Følget er på veg opp Parkgata med Waldehuset som neste stopp. Kort tid etter blir vandringa stoppa av politiet - som lurer på hva de holder på med. ARKIVFOTO: MARTIN GUSTAFSON/ÅLESUND KOMMUNE  

Nyheter

Husker du saka fra i fjor om politiet som stoppa bybrannvandringa i Ålesund? Der en patruljebil rulla inn blant vandrerne mens de sto utafor Waldehuset - etterfulgt av at en ung politimann ifølge flere - Nakken inklusive, sveiva ned ruta og kom med følgende gyldne spørsmål: «- Ka’ så’ skjer?»

- Jeg ler mest, men egentlig er det jo litt skamfullt, det som skjedde: At politiet vårt ikke kjenner byhistoria si såpass at de vet at Ålesund brant natt til 23. januar – og klarer å legge to og to sammen når de ser en folkemengde stå sånn utafor akkurat dét huset, nattestid, sa Sindre Nakken den gang.


Politiet stoppa bybrannvandringa

- De rulla inn med bilen i folkemengden og delte den i to – som om det var Rødehavet.


Klare hint

I år tar mannen som i flere år har hatt ansvar for vandringene, ingen sjanser. I en e-post til politiet onsdag minner han om vandringa, natt til torsdag 23. januar. I tillegg til opplysninger om blant anna ruta som skal gåes og varighet, kommer det klare hint til fjorårets tabbe:

- Dersom det observeres større folkemengder på nevnte steder til nevnte tidspunkter, vil dette etter all sannsynlighet ha sammenheng med det varslede arrangementet. En ber derfor om at politi eller annen ordensmyndighet ikke griper inn, men at eventuelle uklarheter tas opp med undertegnede arrangør mellom stoppene, heter det.

Nakken benytter også anledninga til å invitere de av vaktstyrken som har anledning til å delta om å gjøre nettopp dét. For som han skriver:

- Etter det jeg kjenner til har Ålesund politistasjon opptil flere utenbys medarbeidere, og kanskje dette er anledningen å gjøre seg kjent med en liten del av byhistorien.

- Oppmøte i uniform gir garantert plass fremst i følget. Hjertelig velkommen skal dere være, legges det til.

Svar på tiltale

Politiet har - på si side - svar på tiltale.

- Vi hadde alt lagt inn i loggen at «noen kommer til å tenne ei fyrstikk i Nedre Strandgate» natt til 23. januar, så vi ligger foran, humrer kommunikasjonsrådgiver Eli Anne Tvergrov ved Sunnmøre politidistrikt.

- Det har seg også slik at innsatslederen denne kvelden og natta vil være en god ålesunder. Nakken kan føle seg trygg, legger hun til.

Og for å ta igjen litt med samme mynt, har politiet utfordra vandregeneralen på noe de gjerne vil vite mer om, forteller kommunikasjonsrådgiveren:

- Vi ønsker å høre om politiets innsats under bybrannen. Avisene var ganske tøffe i omtalen av det som foregikk i rettssalen den gang. I dette må politiet for eksempel ha gjort ei etterforskning. Nakken har fått ei uke på seg. Neste onsdag er han invitert til politihuset for å fortelle mer om det han har funnet ut, sier Tvergrov. Og ler.

Følg smp.no på Facebook