Keiseren lot brannen bli verdensbegivenhet

– Keiser Wilhelms hjelpeaksjon i Ålesund er forklaringen på at bybrannen ble så kjent i internasjonale aviser.

Keiserbesøk Under sitt besøk i Ålesund sommeren 1904 fikk keiser Wilhelm II se den nedbrente byen. Her studerer han skadene sammen med byens notabiliteter. 

Eirik Røsvik har skrevet historieoppgaven om Wilhelm, Norge og bybrannen.  

Bauta I Byparken står steinen som minne om hjelpen. Den er lite fremhevet i bybrannmarkeringene. 

Keiseren
  • Gjennom 23 somrer cruiset den tyske keiser Wilhelm opp og ned norskekysten.
  • Han var så populær at både kongene Oscar 2 og Håkon 7 syntes det gikk for vidt.
  • Toppen av popularitet kom på grunn av den massive hjelpeaksjonen etter brannen i Ålesund.
  • Masterstudent Eirik Røsvik mener keiseren gjorde den verdenskjent.
Nyheter

Dette sier student Eirik Røsvik fra Vigra. Han har skrevet en historisk oppgave ved universitetet i St. Andrews i Skottland om Keiser Wilhelm og Norge.


Bybrannvandring med Lærdal i tankene

– Bildene fra Lærdal gjør at vi kan se for oss hvordan Ålesundsbrannen virkelig var, sa Sindre Nakken under bybrannvandringen i natt.

Gjennom 23 sommercruise i Norge, ble den tyske keiseren en kjent og populær mann i landet. Han bidro til å styrke norsk nasjonalisme som vokste fram mot unionsoppløsningen 1905. Han var den første monark som kom på offisielt besøk til Norge siden 1589, og ble en slags kongemodell for nordmennene.

På bybrann.smp.no kan du se bilder av Ålesund fra 1904

I skyggen av keiseren

Tyskerne på sin side så på Norge som det germanske og ubesudlede Nordland.


Flyktet fra flammene med rockemusikk i bakgrunnen

Selv om de minste syntes det var litt skummelt, ble musikalen om bybrannen tatt godt imot blant de fleste.


Den svensk-norske kongen, Oscar 2, slet med å leve i skyggen av prøysseren. Også kong Haakon var negativ til sin tyske kollega som han kalte en sjarlatan.

Høyden på Wilhelms popularitet i Norge kom da han sendte et krigsskip og to store sivile skip med hjelp til de 10.000 hjemløse i Ålesund.

Rask hjelp

– Disse skipene kom til byen bare tre dager etter brannen, skriver Eirik Røsvik i oppgaven.

Brann i små trebyer var vanlig den tid, men for Ålesund ble det satt i gang innsamling i Vest-Europa, i Sør-Afrika, Sør-Amerika og i USA. Det kom inn 1.139.115 innsamlede kroner til kommunen, ifølge tall fra oktober 1904. Det reelle tallet var nok noe høyere. Keiser Wilhelm selv ga til sammen hjelp og bistand til en antatt verdi av ca 600.000 kroner. Til sammenligning ga statsministeren og Oscar 2, 5.000 kroner.

Les også: Bybrannvandring gjennom 40 år
Les også: Gjør bybrannen mobil

I avisene den gang ble den norske stat kritisert for å selge kull, mens keiser Wilhelm sendte mye større skip og ga hjelp gratis.

Kjendisen keiser Wilhelm, som faktisk ble et norsk symbol, er forklaringen på det store engasjementet i utlandet, mener Eirik Rørvik.

Tyskerne sendte også ferdighus til Ålesund. Minst ett av dem står fortsatt i beste velgående. Det ble flyttet til Skodje og heter Jentekolonien.

Deler lite undersøkt

Eirik Røsvik er ikke innom de store lidelsene folk flest i Ålesund fikk på grunn av katastrofen, og heller ikke pratet man fortsatt kan høre om at mat råtnet på lager og penger ble underslått. Denne siden av historien er lite undersøkt.

At en av de største gatene i Ålesund heter Keiser Wilhelmsgate er honnør til keiseren. Det ble også satt opp en bauta i Byparken i 1910 som i dag er lite påaktet.