Solstrålene går feil vei

Knut Synnes ble vitne til et spesielt lysfenomen på himmelen.

  Foto: Knut Synnes

Nyheter

Knut Synnes skulle bare kjøre sønnene sine til fotballtrening på Vigra da han ble oppmerksom på det spesielle lysfenomenet på himmelen.

- Jeg så også flere andre som stod og tok bilde av himmelen ved flyplassen, sier han.

Feil vei

Synnes stoppet selv ved Vigra skule rundt kl. 16.30. Da han og guttene så opp mot himmelen ble de vitne til solstråler som samlet seg i horisonten mot Lepsøy/Gamlem. Dette var noe spesielt ettersom Synnes hadde solnedgangen i ryggen. Altså så det ut som lysstrålene speilet feil veg.

- Jeg har flere ganger sett strålene gå fra sola og utover, men aldri noe sånt som dette. Både Synnes og sønnene hans tok mange bilder med mobilene sine, men speilrefleksen lå hjemme.

- Den har jeg selvfølgelig aldri med når jeg trenger den, sier han oppgitt.

Hull i skyene

De spesielle solstrålene vakte nysgjerrigheten til Synnes og han sendte bilde og beskrivelse inn til yr.no i håp om en vitenskapelig forklaring.

Statsmeteorolog Frode Hassel skriver på yr.no sine nettsider at dette fenomenet skyldes hull i skyene.

- Skydekket nær horisonten bak deg har flere hull som slipper solstrålene gjennom. Strålene blir synlige fordi det er litt dis i atmosfæren, slik at litt av sollyset der lysstrålene går blir spredt tilbake til deg. Hassel skriver også at strålene er parallelle ettersom solen ligger tilnærmet uendelig langt borte, men at på grunn av perspektivet ser det ut som de samler seg.

Fornøyd

Synnes er fornøyd med et godt og utfyllende svar fra yr.no, men synes fortsatt det var en spektakulær opplevelse.