I en mannsalder har man kunnet lese i spalten «Havna» i Sunnmørsposten om hvilket hurtigruteskip som anløper Ålesund. Nå har de ansatte fått beskjed om å ikke si noe om Hurtigruta til media.

– Vi har ingen opplysningsplikt ovenfor Hurtigruta, sier havnefogd Birger Flem i Ålesund, som også har fjernet Hurtigrutas ankomster fra Ålesund havn sin hjemmeside.

Strid

Bakgrunnen er striden om at Hurtigruten ikke ønsker å betale havneavgift for sine anløp langs kysten, noe de mener de har rett til etter en nylig av sagt dom i Sunnmøre tingrett.

Møte

Kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten tar havnefogdens beslutning til etterretning.

– Det får være Ålesunds valg, sier hun.

Bjørnflaten bekrefter at de har mottatt et brev fra Ålesund og flere andre havner, der det sies at i ytterste konsekvens vil hurtigruta nektes anløp i de respektive havner.

– Vi skal ha et møte med Havneforeningen, den nasjonale foreningen for havnene, kommende torsdag der situasjonen vil bli diskutert. Vi har god tro på en løsning, sier Bjørnflaten.

Tapere

– Slik situasjonen er nå, er det bare tapere, og det er Hurtigruten som merkevare som kommer til å tape mest på dette, om Ålesund skulle nekte den anløp, sier turistsjef i Ålesund, Geir Steinar Vik.

Det er lite han kan gjøre med situasjonen.

– Men på vegne av alle de som kan bli direkte og indirekte berørt av en slik situasjon, håper jeg sjølsagt at feiden løser seg ganske raskt, sier han.

Vik mener Hurtigruten er et av de sterkeste merkevarene som turist-Norge har å by på.

– Og dersom det skulle bli anløpsnekt i mange av havnene den normalt besøker, vil jo det sette turismen her i landet i et merkelig lys i utlandet, sier Vik.

<strong>Strid:</strong> Havnefogd Birger Flem setter hardt mot hardt.