Nå kjører Hurtigruten advokatklage på Flem til Ålesund havnevesen. Havna svarer med egen advokat – og dermed er det igjen full splid mellom partene.

– Det er uforståelig at havnefogd Flem overfor Hurtigruten og i media til stadighet har gitt inntrykk av at han når som helst, og gjerne på kort varsel, kan nekte Hurtigruten anløp, hevder Mats Sæther, rederiets advokat i et brev.

Hurtigruten mener at utspillene til havnefogden er skadelig for selskapet, og at Flem ikke har behandlet Hurtigrutens brev saklig. Derfor vil de ha Flem inhabil i saker som angår Hurtigruten, fordi hans opptreden som offentlig tjenestemann ikke er sømmelig.

Ifølge Sæther har havna heller ikke lov til å nekte anløp.

Bakgrunn

Hurtigruten mener at de i mange havner, deriblant i Ålesund, har blitt overfakturert i havneavgift. Derfor har de innført betalingsnekt og vil trolig rette et betydelig krav om tilbakebetaling.

– En foreløpig gjennomgang viser at det er grunn til å stille store spørsmål ved selvkostregnskapet for anløpsavgiften. I tillegg synes det klart at Ålesund havn har dobbeltfakturert kaivederlag, ved at den har avkrevd Hurtigruten ASA full døgnleie for samme kaifront to ganger hver dag. Dette vil bli undersøkt nærmere når Hurtigruten har mottatt dokumentasjon, hevder Sæther i brevet.

Kraftsalver

Havnefogd Birger Flem har fått fullmakt til å nekte Hurtigruten kaiplass om rederiet ikke starter å betale snart.

– Jeg kan bare trykke på en knapp, og det er helt klart aktuelt, sa Flem til Sunnmørsposten 7. mars. Havnefogden har i tillegg fjernet Hurtigrutens anløpstider på havnas nettsider, og kommet med en rekke kraftsalver i Sunnmørsposten 5. og 7. mars.

– Flem opptrer på en uforståelig måte som offentlig tjenestemann, hevder advokat Sæther.

– Flem ansvarlig

I et brev til Ålesund havnevesen skriver Sæther følgende:

– Hurtigruten varsler at den vil holde Havnen erstatningsansvarlig for eventuell skade Hurtigruten påføres hvis Havnen ulovlig skulle nekte Hurtigrutens skip anløp.Videre skriver han at Flems uttalelser i Sunnmørsposten alene kan være nok til å utløse erstatningsansvar.

Ifølge Sæther bryter Flem med god forvaltningsskikk som havnefogd.Derfor anbefaler han at Ålesund havn tar kontakt med sin organisasjon KS Bedrift Havn for å få veiledning.Advokaten har klaget inn Flem til Ålesundregionens havnevesen sitt styre. De skal behandle saken på mandag.

– Ikke inhabil

Styreleder Svein Tømmerdal i Ålesundregionens havnevesen er svært kritisk til advokatklagen fra Hurtigruten.

– Birger Flem er overhodet ikke inhabil. Dette berører ikke habiliteten til havnefogden i det hele tatt, sier Tømmerdal.

Tøv

Ifølge styrelederen er det bare tøv det Hurtigruten nå setter i gang. Havnestyret har derfor engasjert sin egen advokat i saken.

– Dette vil vår advokat ta seg av, forsikrer Tømmerdal, og legger til at havnefogd Flem har full støtte til å uttale seg i media.Han avviser dermed at Flem har munnkurv og mener at klagen bør forkastes.

Ingen kritikk

– Flem har ikke gjort annet enn å gjengi det havnestyret har vedtatt. Vi ser ingen grunn til å kritisere ham. Hurtigruten må betale det de skylder, sier Tømmerdal. Han mener at Flem ikke skader Hurtigrutens rykte og at rederiet selv har satt seg i denne posisjonen.

– Styreleder og havnefogd er i konflikt med sin egen forening, KS Bedrift Havn, som har oppfordret til å ta Hurtigrutens bekymring alvorlig. De har også oppfordret havnene til å ikke true med mottaksplikt, sier kommunikasjonssjef Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten ASA når hun får høre Tømmerdals uttalelser.Birger Flem ønsker ikke å kommentere denne saken.

<strong>STYRELEDER:</strong> Svein Tømmerdal i Ålesundregionens havnevesen.
<strong>Faksimile:</strong> Sunnmørsposten 7. mars.