Bypakken. Sve skal sammen med sine kolleger i fylkesutvalget i dag behandle en sak som er kalt «Bypakkar i Møre og Romsdal – status og finansieringsmoglegheiter».

– Og jeg er stygt redd for at mulighetene er så små at mange som tror de har fått en gavepakke vil bli skuffa, sier Sve.

– Alvorlig økonomisk situasjon

– Fylket er inne i en svært alvorlig økonomisk situasjon, og skal blant annet bruke en milliard på videregående skoler i Ålesund i tillegg til prioriterte samferdselsprosjekter som Nordøyvegen. Jeg kan ikke skjønne hvordan kommunepolitikere i Ålesund kan gå rundt og tro at fylket kan greie bypakkene i tillegg, sier Sve.

– Men der kan vel Frp bidra med innspill til partifelle Ketil Solvik-Olsen?

– Det kan vi selvsagt, men jeg har en følelse av at sentrale politikere har lagt merke til at vi i dette fylket har råd til å betale 400 millioner kroner for et operahus. Ber vi om nye millioner til bypakkene, vil det kanskje bli stilt spørsmål ved pengebruken vår.

Må satse kollektivt

Men dette er ikke nok. Fylkesutvalget må ta stilling til om investeringsbudsjettet kan økes med ti millioner i året for å nå de ambisiøse målene for kollektivtrafikken.

Og her er rådmannen ikke til å misforstå:

Skal fylket bidra med penger, må byene satse på kollektivtrafikken og legge begrensninger på biltrafikken.