Naturvernforbundet er blant dem som er kritiske til felling av ulv i den skala som skjer i Norge i dag. Fagrådgiver Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet viser til at det så langt i år er skutt hele ti ulver av en ulvestamme på bare drøyt 35 dyr.

– Det er ekstremt mye når vi har en så knøttliten bestand. Ved lisensjakt tas det ut tilfeldige dyr uavhengig av om de har gjort skade. Vi mener denne jakta bør stanses og at kvotene heller brukes for å felle dyr som faktisk har gjort skade, påpeker han.

– Når vi har så få dyr som vi har i Norge, blir hvert individ verdifullt, legger han til.

– Burde sjekket arvematerialet

Han peker samtidig på at Naturvernforbundet har større forståelse for at det felles ulv som har drept mange husdyr - som i tilfellet med ulven på Sunnmøre.

– Det har vært skutt ulver med verdifullt genmateriale, som burde vært undersøkt først, mener han.

– Bør passe bedre på

Rådgiveren peker på at myndighetene ønsker en rovdyrbestand som innebærer mer jerv, bjørn og gaupe enn i dag - mens ulvebestanden omtrent ligger på nivået flertallet av stortingspolitikerne ønsker seg.

– Når særlig sauebøndene tilsynelatende ikke greier å leve selv med dagens svært marginale rovdyrbestand, må de ta utfordringa med å se på hvordan de kan legge om drifta og bli mer bærekraftig, mener Håpnes.

De mener også at saueierne kan ha noe å hente på seinere slipp eller tidligere sanking.

Økonomi er nøkkelen

Odd Bjarne Bjørdal i Møre og Romsdal Sau og Geit mener det er flere grunner til at forslaget fra Naturvernforbundet ikke lar seg gjennomføre.

I første rekke dreier det seg om økonomi påpeker Bjørdal som selv er aktiv sauebonde.

Økt bruk av innmarksbeite fører trolig til mer sjukdommer og risiko for parasitter, påpeker Bjørdal, og sier videre at seinere slipp på beite - gjør at dyra går glipp av det verdifulle førstegresset.

Mange tas ikke av rovdyr

Håpnes i Naturvernforbundet peker på at det forsvinner rundt 130-140.000 dyr i løpet av ett år. Av dette blir rundt 30.000 dyr erstattet fordi de er tatt av rovdyr.

Til det svarer Bjørdal at de reelle tallene for rovdyrtap trolig er langt høyere - og anslår rundt 60.000.

– Men det er så strenge regler for dokumentasjon, at vi ikke får erstatning for dem.

– Likevel er det fortsatt mange titusen dyr som går tapt av andre årsaker. Hva kan gjøres for å redde disse?

– Vi må regne med en del tap uansett, blant annet på bakgrunn av topografien og dyr som går utfor stup, og selv om alle dyra gikk på hjemmebeite, ville vi mistet dyr på grunn av sjukdom, svarer Bjørdal.

Rundt 25 døde sau og lam ble funnet i Hellesylt sist helg. Bonden mistenkte med en gang at de var tatt av ulv.
Odd Bjarne Bjørdal i Møre og Romsdal Sau og Geit peker på at det i første rekke er økonomi som gjør at sauebøndene har vanskelig for å gjennomføre en del av tiltakene som kan minska tapstallene.