I tråd med politidirektoratet sine tiltak, blir også beredskapen i Sunnmøre politidistrikt styrka, bekrefter politiet.

- Politiet har mottatt informasjon om at noen planlegger å gjennomføre en aksjon i Europa, hvor Norge er nevnt. I tråd med de tiltak som Politidirektøren har bestemt, styrker Sunnmøre politidistrikt sin beredskap lokalt, sier fungerende politimester Ingar Bøen i Sunnmøre politidistrikt. Han sitter nå i et planleggingsmøte.

Kan bli forsinkelser

Ingar Bøen er fungerende politimester på Sunnmøre.

- Sunnmøre politidistrikt har iverskatt en rekke tiltak. Ett av disse er å høynet beredskap i forbindelse med grensekontroll knyttet til flyplass med internasjonale flygninger og cruisebåt-trafikken. Ut over dette kan vi ikke gå nærmere inn på detaljene i hvilke tiltak som iverksettes lokalt, sier Bøen.

Som eneste flyplass med utenlandsflyginger vil Vigra få ekstra oppmerksomhet.

– Dette vil føre til mer synlig politi, blant anna på flyplassen på Vigra, sier Bøen, som sier politiet vil følge med på hvem som reiser. På hvilken måte vil ikke politimesteren gå inn på.

Også cruisehavna i Ålesund og i Geiranger vil få økt oppmerksomhet i form av mer politi på stedet.

- Publikum bes om å vise forståelse for at det kan bli forsinkelser på steder der politiet utfører kontroller, sier Bøen.

Godt forberedt

Politiet har i kjølvannet av 22. juli-terroren hatt økt oppmerksomhet omkring beredskap, noe som også har gitt seg utslag lokalt i Sunnmøre politidistrikt.

– Politiet har de siste årene trent godt på beredskapssituasjoner, og vi er godt forberedt på dette, sier Bøen. Flere politifolk har fått opplæring i skarpe oppdrag, og etaten har et eget treningslokale i Ålesund for praktiske øvelser.

Har tatt mannskap ut av sommerferien

Politiet har tatt mannskap ut av sommerferien for å kunne styrke beredskapen.

– Vi ber publikum om å være mer årvåkne, uten at det skal påvirke dagliglivet vårt, sier Bøen, som vil presisere at det ikke er noen spesifikke trusler mot Sunnmøre politidistrikt.

Også i Nordfjord er politiet i økt beredskap. Fungerende regionlensmann Inger Lill Lanes sier til Fjordingen at det blir mer væpna politi lokalt, og økt patruljering av cruisekaiene.

Har tillit til PST

Harald Tom Nesvik er innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal. Han er medlem i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen. Der har de ikke fått noe mer informasjon enn det som kommer frem i media. Nesvik føler seg trygg på at PST gjør en god jobb.

Nesvik mener å øke beredskapen er med på å vise publikum at man er årvåken på det som finnes av trusler i samfunnet.

– Opptrappingen er også med på å forebygge for andre mulige terrorhandlinger.

Høynet beredskap på Ormen Lange

Sikkerhetsberedskapen ved Ormen Lange-anlegget på Nyhamna i Aukra er skjerpet som følge av terrortrusselen PST har varslet om, opplyser kommunikasjonsdirektør Andreas Lunde i Norske Shell til RBnett.

Statoil opplyser til E24 at de har en god og løpende dialog med norske myndigheter, også om sikkerhetsspørsmål. For å sikre at tiltakene virker, vil de ikke kommentere hvilke vurderinger de gjør og tiltak de iverksetter.