– Elizabeth Hoff (60) er blant de nordmenn som har vært utsatt for størst fare over lengst tid siden Den andre verdenskrig, heter det i jurybegrunnelsen.

Hoff kommer opprinnelig fra Ålesund, og hun har bakgrunn som blant annet sykepleier og jordmor i Norge. Hun jobbet tidligere ved Ullevål sykehus, før hun innledet sin internasjonale karriere som hjelpearbeider og leder.

Hun har tidligere vært innom Røde Kors og FN, og har utstrakt erfaring fra krigsherjede land som Egypt, Zimbabwe, Afghanistan, Somalia, Rwanda og Armenia.

De siste årene har hun engasjert seg i konflikten i Syria.

– Med fare for sitt eget liv og helse, har hun i mer enn seks lange år ledet innsatsen til Verdens Helseorganisasjon (WHO) i verdens kanskje farligste land, skrives det i prisbegrunnelse.

Gunnar Sønsteby var Norges høyest dekorerte borger etter at han ble tildelt krigskorset med tre sverd for innsatsen under andre verdenskrig. Torsdag er det 100 år siden Sønsteby ble født. Han døde i 2012.

Gunnar Sønstebys pris ble første gang delt ut i januar 2015 til Kristin Solberg og Per Edgar Kokkvold. I fjor gikk prisen til veteraner fra Forsvaret.