– Vi har opplevd russen som positive og kjekke - enda bedre enn i fjor, og vi har samarbeidet ekstremt godt, sier politibetjent Arild Helland fra forebyggende avsnitt på Ålesund politistasjon, rett etter overrekkelsen på Fjellstua fredag.

Russen overrakte 101.644 kroner til Camilla Tafjord Stiftelse, som jobber mot rus, og 67.764 kroner til Røde Kors, som har vært en viktig støttespiller i russetiden.

Forebygging

Ifølge Helland har russen oppført seg svært bra i år, foruten hendelsen i Atlanterhavsparken der noen russ tok seg inn til pingvinene.

– Det er leit at russen får skylda som gruppe. Det er en marginalisering av en gruppe som generelt oppfører seg bra, sier han.

– Ungdommen har blitt snillere med årene. Under årets russefeiring siktet vi på å forebygge en rekke ting, som voldtekt, overgrep, og trafikkuhell. Det føler jeg vi har klart, og det samarbeidet ønsker vi å videreføre, sier Helland.

Rørt sjekkmottaker

Frode Tafjord, som startet Camilla Tafjord Stiftelse etter at datteren døde av en overdose i 2007, er tydelig rørt når han mottar pengene av russen. Han har vært Natteravn sammen med Røde Kors under russefeiringen.

– Jeg var ikke forberedt på dette, sier han, og takker for sjekken.

Det har ikke vært lett å samle midler til stiftelsen, og han er glad den økonomiske byrden er lettet. Han reiser rundt og holder foredrag på skoler om rusproblematikk.

– Verden har blitt mer materialistisk, og presset er større. Dere har det mye tøffere enn jeg hadde det da jeg var ungdom, sier Tafjord til russene.

Gledens dag

Russepresidentene Victor Jenssen fra Haram videregående skole, Martin Ekornes Søvik fra Spjelkavik vgs, Christoffer Ryste fra Ålesund vgs, Lars Standal Sørnes fra Fagerlia vgs, og Maria-Kristine Eidsvik, som er visepresident på Ålesund vgs, er fornøyde med russefeiringen, selv om det har vært langt fra problemfritt.

Ålesund-russen fikk nasjonal oppmerksomhet etter at to pingviner først var savnet, og deretter ble funnet døde i Atlanterhavsparken i midten av mai.