- Jeg er strålende fornøyd med at vi har fått til dette. Det er nå enighet mellom Frp, Høyre, KrF og Venstre om penger i neste års budsjett for å sikre drift ved Setnesmoen, sier parlamentarisk leder i Frp Harald Tom Nesvik.

Også Ap støtter vedtaket som innebærer at HV-11 skal bestå som i dag fram til at den såkalte Landmaktstudien skal gjennomføres neste år. Denne utredningen skal avgjøre hele strukturen for Hæren og Heimevernet i framtida.

- Vi gir nå Setnesmoen og HV-11 en muliget til å være i opperativ virksomhet når de som skal gjennomføre Landmaktstudien starter opp, påpeker Nesvik.

Trøbbel fra Ap

Som mener lekasjene fra Arbeiderpartiet i går skapte problemer for forhandlingene.

- Jeg er meget lettet. Det så mørkt ut en periode i går da enkelte gikk ut og lekket informasjon, sier Nesvik.

I budsjettet for neste år foreslås det å  legge inn i alt 300 millioner kroner ekstra til forsvaret. I tillegg omdisponeres det 70 millioner kroner. Det meste av dette går til hæren og heimvernet, som får en påplusning på rundt 100 miilloner kroner.

Enigheten mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene betyr også at alle Forsvarets fem musikkorps består.

– Vi er godt fornøyd med gjennomslag for å styrke hær og heimevern, videreføre Kystjegerkommandoen og alle forsvarets fem musikkorps, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Det har også vært viktig for KrF å sikre fortsatt drift av HV11 og Sjøheimevernet i Nord-Norge i 2017, legger han til.

Men dagens vedtak på Stortinget betyr slett ikke at HV-11 og Setnesmoen er sikret et langt liv. Som kjent ønsket forsvarssjefen å legge det ned.

Forsvarminister Ine Maria Eriksen har nå gitt forsvarsledelsen i oppdrag å lage en samlet utredning av hele landforsvaret. Den utredningen skal være ferdig tidsnok til at Stortinget neste høst skal kunne legge det inn budsjettet for 2018.

Hva den utredningen konkluderer med vil være viktig for om HV-11 og Setnesmoen består i 2018.

Klokka 17 i ettermiddag er det varslet pressekonferanse der Ap, Frp g Høyre vil legge fram avtalen de har om hele Langtidsplanen for forsvaret. Den avtalen inneholder kjøp av nye kampfly, nye ubåter og nye overvåkningsfly. I tiillegg vil det bli kjent at flybasen på Andøya blir lagt ned og at Kystjegerkomandoen og marinejegerkomandoen slås sammen.

Lagførarkurs i HV-11 på Åndalsnes. Fleire uvedkomande personar vil ikkje fjerne seg og blir arrestert. Foto: Julie Hjermstad / HV-11