Noreg er på veg inn i ein høgkonjunktur samtidig som inflasjonen stig kraftig. Dette tilseier auka renter og moderat vekst på sikt, ifølgje Statistisk sentralbyrå.

Norsk økonomi har henta seg inn etter pandemien, og arbeidsløysa er rekordlåg, skriv SSB i rapporten sin om konjunkturtendensane fredag. Samtidig stig inflasjonen kraftig og blir no anslått til 4,7 prosent for året samla sett. Det er 1,4 prosentpoeng høgare enn prognosane SSB publiserte i mars.

Renta opp raskt

– Vi er på veg inn i ein høgkonjunktur. Samtidig har vi rekordhøg inflasjon, noko som taler for at styringsrenta skal hevast relativt raskt framover, seier forskar Thomas von Brasch i SSB.

Han anslår at Noregs Bank vil heve styringsrenta med 0,5 prosentpoeng i juni og 0,25 prosentpoeng til i september og desember.

Også internasjonalt viser SSB til at det er utsikter til at ein til no sterk vekst vil minke som følgje av høg inflasjon og følgjande høgare renter. Det vil igjen påverke norsk økonomi, og SSB ventar at høgkonjunkturen raskt vil minke, og at det vil bli meir moderat prisstigning på lengre sikt. Då vil også rentenivået ha komme opp på eit meir normalt nivå enn det har lege på dei siste åra.

Bustadlån rundt 4 prosent

– Vi anslår at styringsrenta kjem opp på 2,5 prosent i 2023, for så å haldast uendra. Med dette biletet vil ei vanleg bustadlånsrente stige frå rundt 2 prosent i 2021 til rundt 4 prosent i 2025, seier von Brasch.

Som konsekvens av auka renter anslår SSB at prisane i bustadmarknaden vil falle. Først frå eit anslag på ei stigning på 5,8 prosent for inneverande år og 2,6 prosent i 2023. Vidare er det venta at veksten vil minke ytterlegare til 1 prosent for åra 2024 og 2025.

Dette vil bety at realprisen for bustader vil falle frå neste år og fram til 2025.

Reallønn opp

I rapporten viser SSB til at partane i arbeidslivet vart samde om lønnsrammer på 3,7 til 3,8 prosent i år, men SSB anslår at lønnsveksten vil gå over dette og ende på 4 prosent.

Dette er likevel ein nedgang i reallønn sidan inflasjonen for 2022 no er venta å bli på 4,7 prosent.

Dette reknar likevel SSB-forskaren med skal vere ein mellombels situasjon. Allereie frå 2023, og for 2024, ventar han ein årslønnsvekst på om lag 4 prosent, noko som vil auke reallønna med knappe 2 prosent.