– Regel nummer to: registrer deg hos et bemanningsbyrå. De kan hjelpe deg med å se sider i CV-en din du ikke ser sjøl.

GRAFIKK: Arbeidsløysa etter offshorekrisa

Har sjøl vært arbeidsledig

Seniorrådgiver Trine Elise Rødal vet hva hun snakker om. Både som rådgiver i bemanningsbyrået Adecco Select, der hun jobber med faste ansettelser. Men også som en som har erfart hva det vil si å stå uten jobb.

I 2014 sa Trine Elise Rødal opp jobben som selger i transportbransjen. Det var bare ikke rette jobben for henne. Hun rakk å søke på et par jobber før oppsigelsen, men uten hell.

Selv om situasjonen som arbeidsledig var sjølvalgt, var det vanskelig. Dette skjedde i en tid der arbeidsmarkedet begynte å snøre seg til. Rødal visste ikke hva hun skulle gjøre.

– Jeg hadde vært ansatt som konsulent i Adecco tidligere. Erfaringene herfra medførte at jeg vurderte denne bransjen seriøst.

Starta for seg sjøl

Dermed satte hun i gang med et enkeltmannsforetak: Rødal Bemanning. Hun fikk sitt første oppdrag, så ett til, og så økte det på. På nyåret startet hun aksjeselskap. To år senere – i 2016 – ble hun headhuntet tilbake til Adecco i Ålesund.

– Jeg hadde ikke blitt headhuntet hit hvis jeg ikke hadde starta for meg sjøl. Jeg så en mulighet i markedet og koblet tidligere erfaring. Men det er ikke bare å starte et firma heller, tilføyer hun.

Sylvia gjør det rette

Hun berømmer Sylvia Kirkenes fra Tjørvåg som sto fram i Sunnmørsposten lørdag og fortalte hvordan hun forholder seg etter at hun mistet jobben i rederiet Havila.

– Hun virker som en kjemperessurs. Med den holdningen og de grepene hun tar, får hun sikkert jobb snart, mener Rødal.

– Det er viktig å holde den sosiale biten gående.

Lett å miste selvtilliten

– Som arbeidsledig er det lett å miste troen på deg selv og det du kan. Da er det også lett å senke ambisjonsnivået når det gjelder jobber.

Også de som har jobbet på ledernivå kan slite med dårlig sjøltillit. Etter 20 år i en jobb er det kanskje vanskelig å se for seg at en kan jobbe med noe annet.

Register dere på hjemmesiden hos, oppfordrer Rødal, og gjør det samtidig klart at bemanningsbyrået ikke kan erstatte NAV.

Flere stillinger enn du aner

– En god CV er gull verdt. En person med en god karriere og solid erfaring er attraktiv for markedet, også som godt voksen. Da er det kanskje vanskeligere for yngre mennesker med lang utdanning, men uten jobberfaring, sier Rødal.

Hun råder arbeidsledige til å være fokusert og være åpen for nye muligheter. Ta vikariater – det gir gode muligheter til å vise seg fram.

– Noen lukker seg helt og tør verken fortelle fremmede eller familie om at de er blitt arbeidsledig, fordi de skammer seg. Ikke gjør det. Vær åpen og fortell, råder Trine Elise Rødal. Foto: STAALE WATTØ
– Det er flere stillinger i omløp enn de som kommer i form av stillingsannonser, forteller seniorrådgiver Trine Elise Rødal og distriktsansvarlig Per Vidnes i Adecco Ålesund. Foto: STAALE WATTØ