Politioppbudet er massivt, og helikoptre flyr over byen. Rundt hundre journalister og fotografer har stilt seg opp tvers overfor domstolen, som ligger sør på Manhattan. Selv har Donald Trump uttalt på det sosiale mediet Truth Social at rettsmøtet bør flyttes til Staten Island. Han frykter han ikke vil få en rettferdig rettssak på Manhattan.

I en park ved siden av rettsbygningen har et par hundre Trump-tilhengere samlet seg. En demonstrasjon i regi av unge republikanere var varslet sent på ettermiddagen norsk tid.

Den omstridte republikanske kongressrepresentanten Marjorie Taylor Greene holdt en tale, men skal etter kort tid ha blitt evakuert i en kaotisk situasjon. Talen druknet i plystring, ifølge flere medier.

En gruppe motdemonstranter har også møtt fram. Litt knuffing mellom et par av demonstrantene fanget oppmerksomheten til et kobbel fotografer, men det hele ble raskt stanset av politiet.

Ved 20-tiden norsk tid ventes Trump å dra fra sin leilighet i Trump Tower på Manhattan til rettsbygningen i samme bydel. Der skal han trolig først avgi fingeravtrykk og muligens bli fotografert. Deretter fremstilles han for en dommer og vil få presentert tiltalen. Etter alt å dømme vil han nekte straffskyld.

Tiltalen er knyttet til utbetaling av såkalte hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels. Selve tiltalen er fortsatt unntatt offentlighet, noe som er vanlig prosedyre i New York før tiltalte fremstilles for en domstol. Det er ventet at tiltalen kommer til å bestå av en rekke punkter, som også gjelder andre forhold enn Daniels-saken.

Det er første gang en amerikansk ekspresident blir tiltalt i en straffesak.