24. februar 2022, invaderte Russland nabolandet Ukraina. Flere uker senere takket Kong Harald for bursdagsgaven han fikk fra Vladimir Putin 21. februar, skriver NRK.

Takkebrevet til Putin ble sendt fra Slottet 5. april, seks uker inn i krigen, via Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Moskva, opplyser Slottet.

– Kongen mottar som statsoverhode en rekke gaver hvert år fra andre lands statsoverhoder og diplomater. Kongen tar alltid imot disse gavene og takker for dem, sier kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet til NRK.

VG har spurt Utenriksdepartementet om det er riktig å sende takkekort i retning Russland, samtidig som krigen i Ukraina pågår:

– Det er generelt ikke vanlig å takke nei til gaver. Det er vanlig at Slottet sender takkebrev. Slottet sender ofte disse brevene direkte til mottakeren gjennom den norske ambassaden, skriver pressevakt Mariken Bruusgaard Harbitz i en epost til VG.

Den russiske ambassaden i Norge bekrefter gaven overfor NRK:

«Gaven ble gitt til Hans Majestet sitt jubileum i samsvar med protokollskikken som er etablert hos oss,» skriver ambassaden i en epost.