Det sier Jakob Steen Christensen i Jaja Architects, arkitektkontoret som vant idékonkurransen om utforming av sørsida.

Han stiller seg mildt sagt undrende til at et flertall av politikerne i Ålesund ligger an til å vedta at biblioteket skal flyttes til lokaler i nye Kremmergaarden. Både han, og andre, blant dem ÅKE-sjef Ole Andreas Søvik, frykter at dette blir spikeren i kista for den planlagte Kulturhavna på sørsida. Ikke minst fordi leiekontrakten med Kremmergaarden blir på 15 år.

Her kan du delta i debatten om byutvikling i Ålesund.

– 15 års leiekontrakt er lysår fra midlertidig. Og om det blir forhandlet ned til mindre er det fortsatt problematisk, da dette er en kortsiktig og lavpraktisk løsning uten visjon og sammenheng med resten av Ålesund sin byutvikling, sier Christensen.

Feil

Arkitekten viser til ordlyden i plandokumentet for sørsida.

– At dette i det hele tatt er en problemstilling overrasker meg. Politikere har nettopp vedtatt reguleringsplanen for Sørsideplanen, hvor en av planens helt sentrale målsettinger er å skape en samla plan og strategi for kulturfunksjoner ved den planlagte Kulturhavna. Det står på side to, etter forordet i plandokumentet. Det er altså en helt grunnleggende hjørnesten i planen, påpeker Christensen, og legger til:

– Plassering av biblioteket i Kremmergaarden er kortsiktig og feil. Det er mulig at biblioteket kan komme på plass ett til to år før, men dette er i småtingsavdelinga i langsiktig byutvikling. Det er en myte at kulturhavna er langt fram og vanskelig, det er jo en videregående skole på vei allerede!

Liv

Christensen mener det er helt grunnleggende at lokaliseringen av biblioteket blir lagt til gateplan.

– Et bibliotek skal være synlig i bybildet, og på samme måte som en butikk frister med varer i vinduet, skal biblioteket lokke forbipasserende inn og oppdage ny viten, kultur og aktiviteter. Biblioteket på bakkeplan er også med på å understøtte liv i gatene, et tema som er viktig for bylivet i Ålesund. Til slutt sier arkitekten:

– Jeg håper denne saka får en fornuftig avslutning.

foto
Nå kan du si din mening om byutvikling i Ålesund - klikk på bildet og delta i debatten.
foto
<strong>Kritisk:</strong> Jakob Steen Christensen i Jaja Architecs.