Drifts- og eiendomssjef Mona Aagaard-Nilsen har skrytt av pengene regjeringen ga helseforetaket for å få flere i arbeid på Nordvestlandet.

– Tiltakspakken fra Helse- og omsorgsdepartementet har bidratt til at vi har fått realisert flere prosjekt enn det vi hadde håpet på, sa hun nylig til Sunnmørsposten.

Planla å bruke mye mer

Men en titt på investeringsbudsjettet for sjukehusene, viser at det egentlig var planlagt å bruke langt mer penger. Sommeren 2015 vedtok Helse Møre og Romsdal å bruke 154 millioner på investeringer for året 2016.

Utpå høsten ble det klart sjukehusene i fylket ville få 50 millioner kroner fra regjeringens tiltakspakke.

Etterpå ble investeringsbudsjettet til helseforetaket mer enn halvert til 62 millioner kroner, og videre ned til 45 millioner kroner vinteren 2016 - uten krisepengene fra regjeringen.

(saken fortsetter under)

– Ikke redusert på grunn av krisepenger

Hvordan har det seg da at regjeringens tiltakspakke kom i tillegg til allerede planlagte vedlikeholdstiltak – slik kravet var fra regjeringen?

Statsbudsjett 2016 Regjeringens penger som ble lovet høsten 2015, skulle komme «i tillegg til allerede planlagte vedlikeholdstiltak», konkluderes det i forslaget til statsbudsjett.

Økonomidirektør Heidi Nilsen forklarer dette med at handlingsrommet ble mindre da økonomien ble dårligere. Hun forteller at det i budsjettprosessen for 2016 ble klart at helseforetaket ikke hadde likviditet til å gjennomføre investeringer i tråd med intensjonene i langtidsbudsjettet.

– Dette var konsekvensene av et for høyt driftsnivå i 2015. Investeringsnivået ble derfor ikke redusert på grunn av at det kom sysselsettingsmidler. Investeringsrammene for Helse Møre og Romsdal i 2016 ble slått fast i styresak i Helse Midt Norge i februar 2016. Sysselsettingsmidlene kom i tillegg til hva Helse Møre og Romsdal hadde likviditet til å gjennomføre i 2016, sier Nilsen.

– Tiltakspakken har ikke erstattet egne investeringsmidler. I 2015 brukte vi for mye penger. Dette gav oss mindre å bruke i 2016, legger drifts- og eiendomssjef Mona Aagaard-Nilsen til.

Grafikk og kart: Slik gikk det med krisepakken

Langer ut mot krisepakka: – Det fremstår som ei PR-pakke

Pengene skulle redde Sør- og Vestlandet - hit gikk de i stedet (krever abonnement)

– Har økt sysselsettingen

En detaljert oversikt Sunnmørsposten sitter på viser at Helse Møre og Romsdal i hovedsak bare har investert med regjeringens penger i 2016.

– Våre egne investeringsmidler kunne gitt en fullfinansiert hørselssentral og kjølerom, men det hadde medført at vi ikke kunne gjennomføre andre prosjekter. Ved å bruke tiltakspakken til de delene som gir sysselsetting, har vi kunnet gjennomføre langt flere prosjekter og dermed økt sysselsettingen totalt sett, mener Aagaard-Nilsen.

Direktør Espen Remme oppsummerte for styret i desember at foretaket i hovedsak har erstattet havarert medisinsk-teknisk utstyr i 2016. Dette er penger foretaket måtte ha brukt uavhengig av om de fikk krisemidler fra regjeringen.