Det startet en merkelig brann i en silo ved energigjenvinningsanlegget på Grautneset 29. juli. I løpet av september skal brannen nå endelig ha blitt slokket.

Ifølge naboer i området har det vært en uutholdelig stank fordi Tafjord Kraft så seg nødt til å borre et hull i siloen for å slippe ut vann som satt siloen i fare for rase sammen. Gassen hydrogensulfid sørget for en voldsom lukt til og med i små mengder.

– Vi var inne en onsdag og kjørte skum over siloene hvor det var konstatert brann. Så lot vi det stå og trekke i to døgn. Det var fortsatt litt liv i en av siloene, og da gikk vi på med mer skum og ei gravemaskin, forteller Øyvind Seth, teamleder ved tilsyn hos Ålesund brannvesen.

Brannvesenet ut på ny kontroll

Brannvesenet skal mandag ut på ny kontroll ved anlegget. Det damper av fyllingen hvor det foregår en kjemisk prosess.

– Derfor vil det alltid være noe varme, men vi ligger med utstyret i beredskap hvis det skulle være noe, sier Seth, som legger til at brannvesenet anser brannen som slokket nå.

Smp.no har vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør Kari Løken i Tafjord. Hun bekrefter at brannen er slokket, men administrerende direktør Irene Vik må uttale seg om saken.

– Nå kommer det ikke mer slukkevann ut fra siloen. Vi har hatt et oppfølgingsmøte med naboene, men når vi kan garantere at lukta ikke dukker opp igjen er foreløpig vanskelig å si. I neste uke skal vi ha en kjemiker på besøk for kontroll, og vi har en god dialog med naboene, sier Vik.

Stoffet er ustabilt

Stoffet er ustabilt og kan utvikle varme. Etter det smp.no forstår skal det ha blitt brukt kalk for å nøytralisere den voldsomme stanken. Tafjord Kraftvarme har også rådført seg med eksperter på området.

Seth i Ålesund brannvesen er klar på at hele silo-organiseringen nå må gjennom en revurdering. Siloene er brukt til å lagre næringsavfall.

– Må revudere hele opplegget

– Vi tenker at det må foretas en ny vurdering av konseptet de har valgt. Deponiene må tømmes og det må føres en bygningskontroll på at alt er slik det skal. Vi forutsetter at det ikke blir tømt noe nytt i siloene. Disse må som sagt tømmes og inspiseres for å hindre at det oppstår en ny type brann, sier Seth hos brannvesenet.

Administrerende direktør Irene Vik sier at dette også er Tafjord Kraftvarme sin holdning. Hun håper at det verste er over og at lukta vil avta fortløpende.

Ulmebrannen som pågikk i over én måned var forsåvidt relativt liten, men Seth i brannvesenet bekrefter at det ble en voldsom lukt i kombinasjon med slukkevann - til tross for lite utslipp.

  • Er du nabo i området og har en mening om dagens situasjon? Ta kontakt med smp.no på 95400400@smp.no.

Les et tidligere leserinnlegg av Judith Blindheim om hun har opplevd situasjonen her.

foto
<strong>Det stinker:</strong> Dagfinn Ostnes (f.v), Judith Blindheim og Rolf Hansen var noen av de 30-talls naboene som møtte opp for informasjonsmøte hos Tafjord Kraft 9. september. De ble da ikke beroliget. Foto: Nils Harald Ånstad
foto