– Verdien på fangsten er på rundt 35 millioner kroner. Av dette utgjør fiskemel og -olje cirka to millioner, resten er filet. Antallet driftsdager tatt i betraktning må dette kunne sies å være en skikkelig storfangst, sier driftssjef i Halstensen Granit AS, Ola Inge Grønnevet.

Tirsdag kom fabrikktråleren, som eies nettopp av Austevoll-selskapet, til Ålesund og Ellingsøy for å losse etter endt tur.

– Vi gikk fra Tromsø 6. desember og har med andre ord vært ute i fem uker. Fisket skjedde i Barentshavet, og av fangsten – 1.650 tonn rund vekt, er nesten alt torsk, forteller skipper Bjørn Moldskred.

– Tidligere har vi hatt to lossinger nordafor, men dette er første lossing på disse kanter i nybåtens historie, fortsetter han.

Full av lovord om båten

Det var 24. august at nye «Granit» ble overlevert fra Tersan Shipyard i Tyrkia.

– Etter det bar det rett på fiske med mål om å ta stor- parten av torskekvoten for 2017 i løpet av fire måneder. Det har vi klart, sier Moldskred.

Skipperen er full av lovord både om selve båten – som er designa av Skipsteknisk, så vel som om fabrikken som er levert av Optimar.

– Så langt er vi veldig godt fornøyd. Når det gjelder fabrikken hadde vi som mål å produsere 40 tonn filet i døgnet. Allerede nå, etter bare tre turer, er vi oppe i 35.

Lange sunnmørske røtter

For dem som ikke kjenner historia til «Granit» så er dette en båt med lange sunnmørske røtter, nærmere bestemt til Vartdal og Grønnevet-rederiet. Dagens båt er den femte i rekka i Norge som bærer navnet, og når det gjelder Halstensen- familien, så tok de over i 2012.

Selv har Moldskred vært med på fire av de fem båtene.

– Jeg begynte som fisker i 1984, ble styrmann i 1990 og har vært skipper siden 1996, forteller han.

Om bord-produksjon

Om bord i den vel 81 meter lange og 4.427 bruttotonn store fabrikktråleren, jobber det 34 personer.

– Her produserer vi filet, fiskemel og fiskeolje, og er også innretta slik at vi kan produsere det som kalles HG – head and gutted, fisk som er kappa og sløyet, sier Moldskred.

– Alt blir brukt, det er bare vann som går ut igjen, legger han til. Denne måten å drive produksjon på kalles om bord-produksjon, og under konferansen Ombordfryst 2018 onsdag skal driftssjef Ola Inge Grønnevet i Halstensen Granit, snakke nettopp om ny- investeringene de har gjort for å kunne drive slik. Konferansen skjer i regi av Norges sjømatråd, Nordea Bank og Fiskebåt og finner sted på Scandic Parken Hotel i Ålesund.

«Granit» ved kai hos Brødrene Sperre. Foto: Nils Harald Ånstad
Ola Inge Grønnevet i Halstensen Granit AS. Foto: Nils Harald Ånstad
Laurynas Sleinota styrer en palle med fisk fra lasterommet og inn på land. Foto: Nils Harald Ånstad