Pluss fem lag med barn og unge i alderen 10–16 år – enten de er kodeklubber, vennegjenger eller andre som ønsker å være med. Det er bare å melde sin interesse, ifølge initiativtakerne.

På pensum

De har som mål å få First Lego League inn på pensum.

– Elevene skal konkurrere med 38 turneringsbyer her i landet, og om de går videre, med 51 byer i Skandinavia. Om de kvalifiserer seg til den internasjonale finalen, konkurrerer de med 88 land, opplyser Bjørn-Endre Helgesen som sammen med Kenny Solevåg-Hoti driver Newton Møre på NMK.

Kunnskapsturnering

– Totalt 255.000 elever deltar i First Lego League på verdensbasis. Her i Newton-rommet er det plass til undervisning for 30 elever samtidig, forteller de to. Begge har lærerbakgrunn og skal ta seg av rekruttering og tilrettelegging for skolene i verdens største kunnskapsturnering, First Lego League.

Verdensrommet

– I fjor var temaet «hydro dynamics», i år er det «into orbit» – i verdensrommet. Jeg tror det blir veldig, veldig spennende for barna, sier Helgesen.

– Dette er en turnering som handler om forskning, formidling og roboter. Hensikten er å stimulere barn og unge til å interessere seg for og få kompetanse innen realfag, sier Linda Rafteseth Grimstad fra Sparebanken Møre som bidrar på sponsorsiden.

Forsker for en dag

– Når det jobbes med dette fra barnsbein av blir jeg veldig optimistisk på vegne av regionen. Du får inn dette med gründerskap og får lov til å være forsker

for en dag. Eller i de ukene du skal jobbe sammen som team, sier Kaj B. Westre, daglig leder ved NMK.

Han framhever de positive erfaringene i forhold til piloten på Newton-rommet så langt. – Vi hadde ambisjoner om å få til First Lego League. Allerede nå får vi det til, påpeker han.

2,5 minutter på oppgaven

Oppdraget slippes 15. september klokka 13:00. Elevene skal sjøl finne problemstillingene og finne en løsning. De må også programmere en robot til å løse oppdrag på en robotbane med legoinstallasjoner.

Den 10. november går turneringa av stabelen i kantinerestauranten på NMK. De får 2,5 minutter til å løse selve oppgaven.

Flere oppgaver på en gang

– Noen vil nok klare flere oppgaver på en gang. Det er ulike nivå. Men her er noe som alle kan klare. Erfaring fra tidligere viser at en får fram sider ved elever som en ikke har sett før. Dette berører både norsk, naturfag, matematikk, samfunnsfag og kunst- og håndverk.

Vi i Newton-rommet skal bidra til at lærerne får mest mulig opplæring i det de føler de trenger opplæring i, samt veiledning i forhold til hvordan de kan legge opp planen framover best mulig, sier Helgesen og Solevåg-Hoti.

– Konkurransen er en videreføring av det de lærer her på Newton-rommet i sjette klasse, sier Bjørn-Endre Helgesen og viser fjorårets løsninger. Foto: STAALE WATTØ