Støre tok opp sykehusøkonomien i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– I år ligger regjeringen 1,5 milliarder under det Ap mente var riktig for sykehusene, konstaterte Arbeiderpartiets leder.

– Er statsministeren enig i at det nå er skåret til beinet og at det begynner å svekke tilbudet for god pasientbehandling og kvaliteten i fellesskapets sykehus? spurte Støre.

– Krisebildet feil

Statsminister Erna Solberg (H) viste til at sykehusbudsjettene de siste fem årene er økt betydelig og mer enn det man klarte på åtte år med rødgrønn regjering.

– Aktivitetsnivået går opp, ventetidene går ned, sa hun.

Solberg viste også til et løft gjennom de såkalte pakkeforløpene for kreft, psykisk behandling og andre lidelser, samt historisk bygging av sykehus.

– Det krisebildet som tegnes av Jonas Gahr Støre, er ikke riktig, ifølge Solberg.

Kredittkort i baren

Støre tok også opp sin bekymring for at de offentlige sykehusene tappes for kvalifisert personell, som i stedet forsvinner til private klinikker.

– Regjeringen har lagt kredittkortet i baren, om vi kan si det slik, konstaterte Ap-lederen, som viste til at de offentlige sykehusene, blant annet i Telemark, mister nøkkelpersonell.

– Jeg har ikke på stående fot oversikt over det, svarte Solberg.

Hun understreket i stedet at pasientenes rettigheter er det mest sentrale for regjeringen, og at pasientene må få velge behandlingsform for de store tunge sykdommene som psykisk sykdom, anoreksi og rus.

– Det har aldri vært viktig for Ap, sa Solberg.