Helse Møre og Romsdal har i lang tid vært forsiktig med å gå i rette med det de oppfatter som feilaktige påstander i fødesaken i Kristiansund.

Kampen om fødeavdeling i Kristiansund har pågått i alle fall siden 2019. Tidligere i oktober ble det klart at Nordmøre og Romsdal skal ha felles fødeavdeling i Molde.

Onsdag tok adm.dir. Øvind Bakke bladet fra munnen overfor styret i helseforetaket.

Bakke tok utgangspunkt i et facebookinnlegg fra Anja Cecilie Solvik, kjent fra Bunadsgeriljaen.

Dette konkrete Facebook-innlegget imøtegikk Bakke. Foto: Skjermbilde fra Teams-overføring / Helse Møre og Romsdal
  • Bakke understreket overfor styret at han ønsker å beholde de ansatte, både nå og når det nye sjukehuset på Hjelset står klart i 2025.

  • Han understreket også at fødetilbudet på Nordmøre er faglig forsvarlig, og at det fortsatt skal være gode følgetjenester, slik det har vært siden oktober 2020.

  • Dessuten var Bakke tydelig på at de har et sterkt ønske om forbedring av fødetilbudet når det er nødvendig.

Bakke sa også at tidsbruken hans i denne saken ikke kunne forsvares, sett i forhold til hans totale ansvar.

Bakke fikk sterk og klar støtte fra styret.

I innlegget på Facebook hevdes det blant annet at «alle ansatte behandles som skrap», og at en felles fødeavdeling i Molde er et risikoprosjekt.

Flere i styret, Bjarne Storset fra Nordmøre og Anette Lekve, mente at slike innlegg skaper unødig frykt, motvirker rekruttering og slår beina unna nettopp det en ønsker å bygge opp under.

I Facebook-innlegget etterlyses fødsels- og barselhistorier fra fødeavdelinga i Molde. Styreleder Ingve Theodorsen mente at dette «oppfordrer til gapestokk», og han ønsker en juridisk vurdering rundt dette konkrete facebookinnlegget.

Sunnmørsposten har spurt Solvik om innlegget er ekte, og om hva hun mener om at Bakke gikk ut mot dette innlegget.

Solvik svarer med et nytt Facebook-innlegg, der hun skriver at det omdiskuterte innlegget er sletta. Hun skriver også dette: «Innlegget er skrevet av meg basert på noe jeg tror og mener. Dette representerer ikke Bunadsgeriljaens mening.»

I forbindelse med behandlingen og kritikken i styremøtet har initiativtakar til Bunadsgeriljaen, Anja Cecilie Solvik, trekt og sletta innlegget på Facebook. Ifølge NRK skriver Solvik at innlegget var skrevet ut fra noe hun trodde og mente, og at innlegget ikke står for Bunadsgeriljaen sine meninger.