Den kinesiske ballongen som svever i 18 kilometers høyde over USA, har ført til stor oppstandelse og en diplomatisk krise mellom landene. Mens Kina hevder det er snakk om en sivil værballong som har blåst ut av kurs, sier amerikanske myndigheter at det er snakk om en spionballong som lar seg manøvrere.

Amerikanske myndigheter har i flere dager vurdert muligheten for å skyte ned ballongen, men har så langt ikke villet gjøre dette. Vurderingen har vært at risikoen ved å gjøre det over amerikansk jord har vært for stor.

En kilde i embetsverket sier imidlertid til ABC News at en nedskyting kan bli aktuelt når ballongen blåser ut over Atlanterhavet. USA ønsker å ta hånd om ballongen for å granske den og må dermed treffe den på en slik måte at den lander i amerikansk farvann.

Kanalen skriver at luftrommet i det aktuelle området da må stenges for å beskytte sivil trafikk. Når det i så fall kan skje, er uklart.

Atombaser

Amerikanske embetsfolk har opplyst at ballongen har hengt over militært sensitive områder i Montana der kjernefysiske stridshoder er lagret. Det amerikanske forsvaret skal ha sett seg nødt til å sette i verk tiltak for å hindre den i å samle inn etterretningsopplysninger.

Den pensjonerte amerikanske generalen John Ferrari, som er gjesteforsker ved tankesmia American Enterprise Institute, mener at ballongen utgjør en trussel selv om den ikke bærer våpen.

CNN viser til analytikere som sier det er både siloer for interkontinentale atomraketter og baser for strategiske bombefly i området.

Lytter til signaler?

Selve flygningen kan brukes til å teste USAs evne til å oppdage trusler i luftrommet og finne hull i USAs varslingssystemer, sier Ferrari. Kina kan også fange opp signaler som satellitter i stor høyde ikke kan plukke opp, som svake radiosignaler som kan bidra til en forståelse av hvordan amerikanske våpensystemer kommuniserer.

Ferrari sier Kina kan ha sendt ballongen for å «vise oss at de kan gjøre det», og at USA dermed må bruke tid og penger på å utvikle et forsvar mot dette.

Forskeren Peter Layton ved Griffith Asia Institute i Australia sier til CNN at han tror ballongen sannsynligvis samler informasjon om amerikanske sambandssystemer og radarer.

Analytikerne mener også at ballongen kan kontrolleres fra kinesiske spionsatellitter.