Fredag meldte Romsdals Budstikke at en barneskole og flere barnehager i Molde har et stort utbrudd av skarlagensfeber.

Dette regnes som en barnesjukdom hvor det er viktig at barna får penicillin. I Molde anslås det 50–70 sjuke så langt i utbruddet.

OPPDATERT SAK:

Mistenker noen tilfeller

Kommuneoverlege Alexander D. Wiig sier at Ålesund ikke har fått meldt noe utbrudd, og at de ikke har en statistikk tilgjengelig så langt.

– Men jeg vet at det har vært en del tilfeller på legevakta de siste dagene, hvor man mistenker skarlagensfeber. Dette kan bety noen smittetilfeller, men ikke noen stor smittebølge, sier Wiig.

Dette er symptomene

Wiig sier man må se etter de klassiske symptomene: Halsbetennelse, og at slimhinnene blir veldig røde. Utslett kommer etter hvert.

Skarlagensfeber gir feber, kvalme, røde utslett på kroppen og kraftige røde kinn unntatt rundt munnen. Ifølge Romsdals Budstikke gir sjukdommen en kvit og deretter ekstra rød tunge, såkalt jordbærtunge. Den gir også smerter i hals med hovne mandler med kvite flekker. Mistanken styrkes hvis den sjuke ikke hoster.

Assisterende kommuneoverlege Marit Teigen Hauge i Molde sier til avisa at de fikk en henvendelse knyttet til et nasjonalt utbrudd i Storbritannia.

Effektivt med antibiotika

Wiig i Ålesund sier at det ikke er en ufarlig sjukdom, men at skarlagensfeber behandles effektivt med antibiotika.

– Jeg tror ting kommer litt som ei bølge nå, trolig på grunn av mindre befolkningsimmunitet enn tidligere. Vi har ennå ikke sett toppen av influensabølgen, og det samme gjelder koronaviruset. Jeg tror vi når toppen rundt nyttår, eller på nyåret, sier han.

Kommuneoverlegen sier det kan være positivt med stengte skoler i juleuka, men det blir mer selskapeligheter og reising som kan øke smitten av diverse sjukdommer.