Meteorologisk institutt oppgraderte lørdag formiddag uværet som er ventet mot Midt-Norge til ekstremvær. De varsler vindkast opp mot 35–45 meter per sekund. Møre og Romsdal får full storm og til dels sterk storm, mens Trøndelag får sterk storm og kan hende kortvarig orkan langs kysten.

Vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg i Meteorologisk institutt ber folk i de to fylkene bruke lørdagen til å forberede seg.

– Få inn løse gjenstander. Hvis noen har båter ute, bør de feste dem veldig godt, for det vil blåse vanvittig, slår han fast.

Tidlig søndag morgen

Gjør klart for Cora: La bilen stå og sjekk om flyet går Ekstremværet Cora kan gjøre forholdene vanskelige for de som skal ferdes på veg eller i luft.

For Nordvestlandet sin del vil den mest kraftige vinden komme inn tidlig søndag morgen.

– I fem-seks tida søndag morgen vil det være full storm ved kysten, som i Ålesund, sier vakthavende meteorolog ved Vêrvarslinga på Vestlandet, Haldis Berge, til Sunnmørsposten.

Hun sier at det blir et kombinasjonsvær med både mye vind og nedbør.

– I Ålesund vil temperaturen ligge fra null til pluss to grader, med nedbør i form av regn eller snø. Dette vil gi dårlig sikt og vanskelige kjøreforhold, sier Berge.

Går raskt over

Den gode nyheten er at den verste vinden går raskt over.

– Allerede på sein formiddag søndag er det verste over for Nordvestlandet sin del. Vinden vil da avta til kuling styrke. Mandag morgen øker den igjen til stiv-, og periodevis sterk kuling, sier Berge.

Orkan

Vinden vil først øke i Møre og Romsdal til sørvest sterk storm. Deretter vil uværet bevege seg nordover til sterk storm i Trøndelag. Orkan er definert som vind med mer enn 32,6 meter per sekund som et gjennomsnitt over en periode på ti minutter.

– Prognosene sier at det kan bli helt opp i orkan styrke ute ved kysten i Trøndelag. Det er ikke så ofte vi ser det i prognosene, men dette er et lite hissig lavtrykk, og de kan være uforutsigbare. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor og om det blir så kraftig vind, sier Lars Andreas Selberg.

Også i fjellet

Utover formiddagen vil vinden dreie nordvestlig og blåse rett innover land. Det er særlig da det kan være skummelt, ifølge meteorologen.

Ekstremværet vil merkes mest ved kysten, men også i fjellet.

– Folk bør ikke oppholde seg ute, man bør ikke planlegge å være i fjellet søndag, sier Selberg.