Den danske dronningen varslet i nyttårstalen om sin abdikasjon etter 52 år på tronen, noe som gjør henne til den lengstsittende monarken i Danmark noensinne. Det er blant annet en ryggoperasjon som er årsaken til at 83-åringen nå lar kronprinsparet overta.

Titusenvis av mennesker strømmet til slottsplassen for å oppleve tronskiftet, og Københavns politi melder på X/Twitter om mye trengsel i gatene i København søndag ettermiddag.

Klokken 14 var det duket for ekstraordinært statsråd på Christiansborg slott, der dronning Margrethe, hennes eldste sønn, kronprins Frederik, og hans sønn, prins Christian, deltok sammen med regjeringen.

Tronskiftet fant sted i det øyeblikket dronningen signerte erklæringen om sin abdikasjon. Kronprins Frederik har dermed overtatt tronen og fått tittelen kong Frederik 10.

Dronningen, som fortsatt skal tituleres som Hennes Majestet etter tronskiftet, ble kjørt tilbake med bil fra slottet til Amalienborg etter møtet.

Senere søndag ettermiddag inviterer det nykronede kongeparet spesielt inviterte gjester til Christiansborg. Når klokken slår 15, skal tronskiftet erklæres av statsminister Mette Frederiksen fra balkongen på slottet, etterfulgt av at kong Frederik 10. skal tale.