Ifølge en ny tilsynsrapport fra Fylkesmannen svikter helseforetaket i styring og ledelse av akuttmottakene. Det er akuttmottakene ved Molde og Ålesund sjukehus som er gransket.

Brukte millioner

I rapporten står det at det er svikt i «gjennomgående styring og ledelse av akuttmottakene». Fylkesmannen har i tilsynet fokusert på identifisering og behandling av pasienter med sepsis (blodforgiftning).

Helse Møre og Romsdal brukte 5,6 millioner på fem konsulenter fra selskapet Deloitte over 15 måneder for å bedre ledelse og organisasjon.

Ledelsen har nylig fått kraftig kritikk fra Helsetilsynet i Sebastian-saka, og HMR er også siktet av politiet for mangelfull organisering.

– Alvorlig

– Det er en alvorlig svikt i rutinene når sjukehusets arbeidsmetoder tillater at en kritisk tilstand ikke oppdages og behandles så raskt som mulig, sier fylkeslege Karin Müller Mikaelsen til Sunnmørsposten.

Svikt i styring og ledelse kan utgjøre risiko for pasientene. Fylkeslegen er klar på at funnene må korrigeres, slik at pasientsikkerheten blir ivaretatt.

– Helse Møre og Romsdal bør se på pasientforløpet, spesielt med tanke på årsak til forsinkelser. Dette gjelder særlig i forhold til tid fra innkomst til legeundersøkelse og igangsetting av behandling, sier Müller Mikaelsen.

Fylkesmannen har for øvrig merket seg at helseforetaket har et pågående Sepsis-prosjekt i Ålesund med sikte på forbedring av behandlingstilbud.

Sunnmørsposten mener: «Må lære av Sebastian-saka i framtidig strukturdebatt»

Jobber systematisk

– Hva mener Helse Møre og Romsdal om funnene?

– Vi ser alvorlig på funnene og jobber systematisk i klinikkene for å løse dette på en god måte, svarer klinikksjef for medisin og rehabilitering, Torstein Hole, på epost.

Han sier foretaket er opptatt av å gi pasientene rask og målrettet behandling av blodforgiftning/sepsis.

– Allerede før tilsynet, i oktober 2015, har akuttmottaket arbeidet med et prosjekt som omhandlet et bedre pasientforløp for denne pasientgruppa, utdyper Hole.

– Vi følger alle pasientene systematisk som blir innlagt med spørsmål om infeksjon for å avdekke om de har en kritisk tilstand ved innlegging. Fra november til nå har vi registrert i underkant av 70 pasienter med en mediantid på 39 minutter fra de kommer inn døra til en starter med antibiotika. Dette arbeidet skal videreføres ved alle akuttmottakene.

Avviser ledelsesproblem

– Ledelsen har fått kritikk i flere ulike saker. Har Helseforetaket et ledelsesproblem?

– Min opplevelse er at vi har gode og kompetente ledere på alle nivåer som er opptatt av god kompetanse, kontinuerlig forbedring og pasientsikkerhet.

Som svar til fylkeslegen vil Helse Møre og Romsdal jobbe grundig med tidlig oppdaging og behandling av sepsis ved alle sine sjukehus.

– Vi følger dermed fylkesmannens pålegg om å etablere bedre rutiner for å avdekke blodforgiftning raskere i akuttmottakene. Fristen for dette er satt til 20. mars. Alle akuttmottakene vil få oppfølgende tilsyn i løpet av 2017 og 2018.

Hole legger til at alle foretakene har fått påvist avvik i sin behandling av blodforgiftning etter tilsynet som var et samarbeid blant fylkesmennene i hele Midt-Norge.