En mann fra Eritrea ble mandag varetektsfengslet for fire uker, siktet for voldtekt i Ålesund.

Begrunnelsen for at han  skal  sitte i varetekt er faren for at han skal stikke av. Mannen anket kjennelsen på stedet til lagmannsretten, men blir sittende i varetekt til ankebehandlingen.

Anmeldt for voldtekt

Det var den 30. desember i fjor at mannen og en annen mann hadde seksuell omgang med en norsk kvinne i asylmottaket i Sundgata. Kvinnen har opplyst at det var voldtekt, men de to mennene sier at det var frivillig.

Det er på det rene at det var seksuell omgang da det finnes DNA-bevis i saken. Mannen som møtte i fengslingsmøtet torsdag, ble funnet på grunn av DNA-spor.

Den siktede ønsket seg løslatt fra varetekt, men kunne godta meldeplikt. Han avviste at det var noen planer om å reise.

To menn

Politiadvokat Arnt Erik Oust opplyser at kvinnen har forklart at to menn voldtok henne. Den ene av de to ble pågrepet dagen etter, og han er fengslet i fire pluss fire uker. Begrunnlsen for å fengsle den første av mennene var både faren for at bevis kunne bli ødelagt og at han kunne stikke av. Han sitter for tiden fengslet på den sjette uken.

Mannen som var i fengslingsmøtet tordag, ble funnet den 4. februar ved hjelp av DNA-spor som ble hentet fra kvinnens kropp, en sigarett og en ølboks.

Avslag på asylsøknad

Mannen er asylsøker og han har fått såkalt endelig avslag på søknaden sin om beskyttelse i Norge.

Begrunnelsen for å fengsle ham er frykten for at han kan reise bort og ikke bli funnet igjen. I hans sak er faren for tap av bevis ikke til stede, men politiet ba om fengsling i fire uker.

Når en mulig straffesak kommer opp kan ingen si i dag.

- Kan stikke av

Kjennelsen han fikk torsdag sier at han kan holdes i varetekt inntil annet blir bestemt av politiet eller andre myndigheter, men ikke ut over 7. mars.

Begrunnelsen er at han er mistenkt for voldtekt. Han har erkjent sex med kvinnen, men at det var frivillig. Erkjennelsen kom da han ble konfrontert med DNA-bevisene.

Saken mot de to mennene  som begge er asylsøkere, er basert på kvinnens forklaring om at de voldtok henne. Ifølge hennes forklaring skal de to mennene ha tatt fra henne mobiltelefonen og holdt henne fast.

– Man kan frykte at han kan unndra seg straff ved å reise fra Norge. Han har fått avslag på asylsøknaden og han ingen tilknytning til Norge, heter det i begrunnelsen for fengslingen.