Brannsjef Geir Thorsen presenterte en splitter ny plan for politikerne i formannskapet i går. I stedet for å bygge ny hovedbrannstasjon på Volsdalsberga til 207 millioner kroner, kan det bygges et helt nytt beredskapssenter for 150 millioner bak fjellet.

Samler flere

Thorsen har et enstemmig styre i brannvesenet med seg når han foreslår å gå for et annet alternativ enn Volsdalsberga.

– Tanken oppsto da tomta som eies av HPT Eiendom AS ble lagt ut for salg, og vi ser for oss at dette er ei veldig bra tomt der også politi, ambulanse og sivilforsvar kan etablere seg i tillegg til brannvesenet. Alle disse etatene har i hvert fall gitt oss positive signaler, sier Thorsen.

Behovet for ny hovedbrannstasjon har vært behandlet i ulike politiske fora femten ganger i løpet av de ti siste årene. Samtidig har Ålesund brannvesen også fått en rekke nye oppgaver som krever plass som ikke finnes på stasjonen på Volsdalsberga. Og fortsatt er det asbest i bygningene fra syttitallet som ikke er fjernet.

Beredskapssenter

– Dersom det skal bygges en ny hovedbrannstasjon i Ålesund, er det naturlig å tenke på samlokalisering med andre innsats- og beredskapsenheter, sier Geir Thorsen.

Fordelene er først og fremst operative, men det kan også spares penger ved at man kan ha en del felles funksjoner som lokaler til undervisning, øvelser, kantine, vaskehaller osv. Og det er en stor fordel at tomta har kai og tilgang til sjøen.

– Men hva med tilkomsten til området?

– Den skjer enten via Akslatunnelen eller Sorenskriver Bulls gate.

I styrevedtaket står det at Sorenskriver Bulls gate er ei utfordring, men at et beredskapssenter også kan være en del av en byfornying der en god tilførselsveg er et av elementene.

Brannsjefen mener også at den oppgraderingen som nå skjer i Ellingsøy- og Valderøytunnelen og tunnelløpene til Flatholmen, vil gjøre at de tilfredsstiller de kravene som stilles.

– Og begynner det å brenne i tunnelen, er det jo vi som skal ned dit likevel.

Positive politikere

Politikerne som tok ordet i formannskapet var svært positive, og Aps Svein-Rune Johannessen mente at det bare var å legge vekk planene om ny stasjon på Volsdalsberga først som sist. At det kan bli billigere å bygge bak fjellet, ble selvsagt også notert.

Styret i brannvesenet ber nå om at bystyret gjør et prinsippvedtak om at kommunen kan gå i forhandlinger om kjøp av eiendommen når Ålesund er ute av Robek-lista.

tomta: 26 mål med tilgang til sjøen er perfekt for å bygge et helt nytt beredskapssenter, mener styret i Ålesund brannvesen. Tomta eies av HPT Eiendom AS og er nå til salgs. Foto: Eiendomsmegler1 Foto: Eiendomsmegler 1