– Spørsmålet er bare om rederiene da er så sultne på nye oppdrag at de selger seg for billig, sier Sævik til Sunnmørsposten.

Den respekterte styrelederen i Havila var tirsdag kveld invitert til Shippingklubben i Ålesund for å snakke om respekten for milliardlån, slik han gjorde i en samtale med Sunnmørsposten for en tid tilbake.

«Har vi mistet respekten for milliardlån?», var kveldens tema, og Sævik svarte ikke uventet «JA».

Nestoren i offshoremiljøet ser ingen klare utveger på den situasjonen næringa nå er inne i.

Må få løsning

– De ligger i bankenes hender, men nå må noe skje snart. Havila Shipping har forhandlet i ett år nå, sier Sævik til Sunnmørsposten.

Han er opptatt av hvordan bransjen vil klare seg.

– Det meste kan nå skje. Situasjonen på Sunnmøre vil se svært annerledes ut dersom det blir full kollaps blant offshorerederiene, sa Per Sævik, som tar et personlig ansvar for at situasjonen i rederiet er blitt som den er.

Han som har vært med på flere opp- og nedturer enn de fleste, burde ha sett tegningene.

«Når alle tenker likt, er det ingen som tenker særlig mye», sa Sævik og refererte til finansmannen Olav Thon.

– Da er det dårlig trøst at mange er i samme situasjon, sa Sævik.

– Spørsmålet er om man kunne ha handlet annerledes når bare de rederiene som stilte med den mest avanserte tonnasje fikk oppdrag? var ett av innspillene han fikk fra salen.

Sævik ønsker ikke å skyve ansvaret over på andre, men mener at flere forhold har forsterket krisa, for eksempel boikotten av Russland og den proteksjonistiske holdningen i Brasil.

– Norske myndigheter har vært for passive overfor Brasil, mente Sævik, og tenker på de mange tilfellene der Petrobras har sagt opp langsiktige kontrakter med utenlandske rederier og overført dem til egne skip.

Til tross for det dystre bakteppet, mener Sævik det ikke er grunn til å bli handlingslammet. Holdingselskapet Havila, der han er daglig leder, har flere bein å stå på og noen av dem går godt.

– Verden trenger olje, og vi vil oppleve flere opp- og nedturer i framtida, sa Sævik.

foto
humør: Til tross for det alvorlige bakteppet i offshoresektoren kan styreleder i Havila Shipping, Per Sævik (midten) koste på seg et smil i samtale med Johan Hagenæs (t.v.) og Sverre Andreas Farstad (t.h.) under møtet i Shippingklubben i Ålesund i går kveld. Foto: Nils Harald Ånstad