20-åringene i finanskomiteen.

– Vi kan nok ikke ta ut pensjon når vi blir 62 år, konstaterer Fredric Holen Bjørdal (AP). 27-åringen fra Ørsta sitter i finanskomiteen sammen med den 24 år gamle smølaværingen Vetle Wang Soleim (H). Torsdag starter de på jobben med å vedta neste år statsbudsjett.

– Befolkningen blir stadig eldre og vi lever stadig lengre. Det betyr nok at vi også må jobbe lengre, sier Wang Soleim.

Neste års budsjett salderes som vanlig med hundretalls milliarder av kroner som hentes fra oljefondet. Et fond som i dag er på rundt 8000 milliarder kroner og som helst skal bestå også den dagen disse to blir pensjonister.

Dagen for trontaledebatten er begge ulastelig antrukket i mørk dress og rødt slips. Holen Bjørdal hadde som oppgave å ta replikker på Venstre-leder Trine Skei Grande. Wang Soleim skulle brynes seg på Sp- leder Trygve Slagsvold Vedum.

Vi leverer

– Budsjettet som kommer torsdag er jeg ganske sikker på vil fortsette satsingen på utdanning, forskning og samferdsel. Dette er områder vi har levert

solid på de siste fire og årene og det vi vil fortsette med, sier Soleim.

– Denne regjeringen har stått for en rekordstor bruk av oljepenger som er gått til skattelettelser til dem som har mest. Det er ikke noe landet trenger mer av, mener Holen Bjørdal.

– Vi har en politikk som skal føre til at færre lever av statsbudsjettet og flere bidrar til statsbudsjettet. For å få det til må det skapes flere jobber, mener Wang Soleim.

Faller utenfor

– Den sittende regjeringen har ført en politikk som gjør at rekord mange, særlig menn, under 30 år faller ut av arbeidsmarkedet. Vi må få slutt på at så mange mannfolk havner utenfor arbeidslivet, sier Holen Bjørdal.

– For at vi skal klare framtidas utfordringer må vi være villige til å gjøre endringer. En av dem er å stille krav til aktivitet fra dem som går på ulike sosialhjelpsordninger. Blant annet dem under 30 år. Det har vi begynt med og det viser seg å gi resultater. Vi må være villige til å tenke annerledes dersom vi skal klare å holde opp de velferdstjenestene vi i dag har, sier Wang Soleim.

Ulike roller

– Dette er Høyre-retorikken om å kutte i skattene til de mest velfødde samtidig som en gjennomfører usosiale kutt til andre grupper. Vi kan være med å stille krav der det er hensiktsmessig, men vi skal være sikre på at de virker, sier Holen Bjørdal.

De politiske skillelinjene er på plass. Wang Soleims jobb blir å snakke pent med Venstre og KrF for å sikre flertall for budsjettet. Holen Bjørdal må bidra til å lage et alternativt budsjett Ap-folk kjenner seg igjen i.